Griekenland: het allermooiste Meteora

13 dec 2016 | Reizen

IMG_2208

Hé, ik neem niemand iets kwalijk hoor, maar wie wist dat er in Griekenland méér te vinden was dan zon, zee en strand? Ik had geen idee. Inmiddels is het hier koud, de zee is vies en ‘mijn stad’ Thessaloniki heeft niet eens een strand. Maar de bijzondere natuur was een verassing voor me. Een hele leuke verassing. Ik heb nu ondervonden dat het vasteland minstens zo de moeite waard is als de toeristentrekkers zoals Kreta en Santorini. Met als hoogtepunt het natuurgebied Meteora: wat mij betreft het állermooiste stukje Griekenland.

IMG_2171

IMG_1998

Meteora bestaat uit verschillende rotswanden die door wind- en watererosie zijn gevormd tot een soort pilaren. Bovenop deze pilaren zijn vanaf de 14e eeuw in totaal 24 kloosters gebouwd. Daar zijn er nu nog maar 6 van over, in sommige kloosters leven zelfs nog monniken. ‘Meteora’ betekent iets in de trant van ‘in de hemel’ of ‘hoog in de lucht’, vandaar. Het hele gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

IMG_2107

IMG_2218

IMG_2223

Deze kloosters kun je voor ongeveer €3 (per klooster) bezoeken. Bij de meesten is daar een klein museum en een orthodox kerkje. Binnen die kerkjes mag je eigenlijk geen foto’s maken, maar de muurschilderingen zijn daar zó mooi dat mijn personal fotograaf ‘t niet kon laten. We hebben urenlang staan kijken naar de moordscènes die stonden afgebeeld, heel bizar.

DSC00808

IMG_2111

Meteora kun je het hele jaar door bezoeken, maar de kloosters zijn in de zomer geopend van 9u tot ongeveer 16 of 17u. In het winterseizoen kun je ze tussen 9u en 15 of 16u bezoeken (openingstijden verschillen per klooster). Toen wij daar twee weken geleden waren, was het weer niet al te best. Er hing dichte mist waardoor we af en toe niets van het uitzicht konden zien. Zo nu en dan trok het gelukkig weg en… wauw. Die mist maakte het misschien wel nóg mysterieuzer, echt een heel bijzonder landschap. Daarnaast is het in de herfst en winter natuurlijk veel rustiger omdat de meeste toeristen naar Griekenland komen voor het lekkere weer.

DSC00842

IMG_2133

In het dorpje onder de pilaren, Kastraki, kun je overnachten zodat je wat langer de tijd hebt om Meteora te verkennen. Tijdens een dagtour kun je overigens ook al genoeg van het gebied zien. Vanuit de grote steden gaan verschillende georganiseerde tours maar ik raad je aan om zelfs met een auto te gaan. De kloosters liggen een stuk van elkaar vandaan (met kronkelige bergweggetjes) dus met een auto kun je dan alles lekker op je eigen tempo bezoeken. Vanaf Thessaloniki is het een kleine drie uur rijden, vanaf Athene iets meer dan vier.

Ik vond mijn dagtrip naar Meteora echt onvergetelijk mooi. De foto’s, de verhalen; maar niets zo prachtig als hoe je het uitgestrekte gebied met je eigen ogen kunt bekijken. Het was onrealistisch, zo mooi!

Foto’s zijn gemaakt door Judith Alberth en Eveliina Mäntylä (Instagram @evsum)

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

  1. Ilona

    Ik snap wel waarom je Meteora de mooiste noemt. Hoe prachtig, wow! Mooie foto’s en leuk artikel.

    Antwoord
  2. Hester

    Bizar eigenlijk dat er nog zoveel meer is! Ziet er heel bijzonder uit.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten