griekse bonen in tomatensaus

Kalispèra beste mensen! Vandaag deel ik een recept met jullie dat me aan het hart gaat </dramamodus>. Het is namelijk een superlekker Grieks gerecht: gigantes plaki. Dat betekent ‘reuzenbonen’, en als je dat in Griekenland bestelt, dan krijg je ze zo: in een smaakvolle tomatensaus. Ik at dit regelmatig toen ik daar woonde en om het verhaal helemaal rond te maken: dit recept is een samenwerking die óók z’n oorsprong vindt in Griekenland. Hoe/wie/wat/waar, dat lees je hieronder!

Een beetje achtergrondinfo

Oké, eerst nog even over die samenwerking. Dit recept maakte ik samen met gebana, die naam heb je vast al vaker voorbij zien komen op mijn blog! gebana verkoopt eten op een duurzame en eerlijke manier. Ze verschepen en verkopen alle producten bijvoorbeeld alleen als ze in het seizoen zijn en in grote hoeveelheden. Zo kan het lekker efficiënt en in een rechte lijn vervoerd worden, zodat ze de boeren goed kunnen betalen.

Dit bedrijf kwam zo’n anderhalf jaar geleden bij mij terecht toen ze hun markt naar Nederland wilden uitbreiden. Een van de Duitse medewerkers is namelijk de broer van een gast met wie ik in Griekenland bevriend was. Voor de OG lezers: we waren bijvoorbeeld samen in Athene. Die vriend wees zijn broer op mij onder het mom van ‘oh, ik ken wel een Nederlandse foodblogger die misschien bij jullie past’, en zo geschiedde. Superleuk toch, dat samenwerkingen zo tot stand komen?

Nu het recept! Want daar kwam je voor.

 

Dit heb je nodig (2p):

1 witte ui
3 teentjes knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
0,5 tl kaneel
1 tl oregano *
600 gram gepelde tomaten *
255 gram reuzenbonen **
1 klein glas water
zout
brood (zuurdesem!)
olijfolie extra vierge

* Dit keer gebruikte ik deze producten van gebana. Zeker voor dit soort lang houdbare ingrediënten is dat echt een aanrader. Ik heb een hele lading gedroogde kruiden uit Griekenland van gebana op voorraad. Daar kan ik nog zeker een jaar mee vooruit, heel chill. Ook fijn: de prijs van de kruiden ligt een stuk lager dan die in de supermarkt, terwijl je wel zeker weet dat je een eerlijke prijs betaalt voor de boeren.

** Belangrijk: gigantes plaki maak je eigenlijk met Griekse reuzenbonen. Die zijn nog een tikkie groter. Soms vind je die bonen bij speciale Griekse of andere mediterrane winkels (of online) maar als dat net een brug te ver is, kan je ook deze reuzenbonen uit blik gebruiken.

 

Dit moet je doen:

Is het je gelukt om ergens Griekse reuzenbonen te scoren? Good for you! Die moet je – anders dan de bonen die ik gebruikte – eerst een nachtje laten weken voordat je ze in het gerecht verwerkt. Dan weet je dat! Met de reuzenbonen uit blik kan je meteen aan de slag.

Pak er een ruime pan bij. Het liefst eentje die ook in de oven kan, zodat je de Griekse bonen in tomatensaus straks niet over hoeft te scheppen. Heb je geen pan die ook in de oven kan, pak er dan ook alvast een ovenschaal bij.

Verwarm een grote scheut olijfolie in de pan, snipper het uitje en pers de teentjes knoflook. Fruit alles aan in de olie en voeg ook de kaneel, oregano, een snuf zout en tomatenpuree toe. Bak dit zo’n 3 minuten mee, zodat de smaken lekker vrijkomen. Gooi daarna de gepelde tomaten en reuzenbonen erbij (inclusief vocht is prima). Voeg ook een glas water toe, roer de stoof door en laat dit een paar minuten pruttelen.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden. Schuif de pan met bonen in tomatensaus zonder deksel in de oven en laat dit 30 minuten bakken. De smaken zijn daarna lekker ingetrokken, maar de saus is nog steeds nat genoeg. Proef of ‘ie zout genoeg is, voeg eventueel nog een beetje extra toe.

Serveer de Griekse bonen in tomatensaus met (zuurdesem)brood en top af met een royale scheut van de allerlekkerste olijfolie die je hebt.

 

⭐⭐⭐  en een half – Ik weet dat de meningen er sterk over verschillen maar persoonlijk ben ik echt groooot fan van bonen. Deze reuzenbonen zijn groot dus dat betekent lekker veel boon. De Griekse saus eromheen is heel snel gemaakt maar, zeker met die olijfolie bovenop, bijzonder smaakvol. Extra lekker met grove zoutflakes bovenop, als je die hebt
Ik at dit op 4/4/2022

 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening.