Griekse bowl met gevulde wijnbladeren, geroosterde tomaat en tzatziki

9 jun 2018 | Grieks, Rijst, Salade, Vegetarisch

IMG_0100

Ik zei laatst iets lulligs over Griekenland en het schuldgevoel was groot. Moest meteen weer ff iets maken met tzatziki. De detox is voorbij! Het werd een superzomerse vegetarische schaal vol met lekkere ingrediënten, zoals geroosterde tomaatjes en gebakken feta. Ook deed ik er één van mijn lievelingshapjes uit Griekenland bij: dolmades! Dat zijn wijnbladeren, druipend van de olijfolie, gevuld met rijst en kruiden. Die haalde ik gewoon kant en klaar hoor en dat maakt het niet perse lekkerder, maar wel duizend keer makkelijker.

(Niet zo) fun fact: tijdens mijn semester in Griekenland was ik hopeloos op zoek naar deze heerlijkheid maar na de zomer verkoopt bijna geen enkel restaurant die dingen nog.

Dit heb je nodig (2p):
1 kop witte rijst
1 bakje cherrytomaatjes
olijven (groene of zwarte)
feta
blikje dolmades (gevulde wijnbladeren)
olijfolie

200 gram kwark
komkommer
2 teentjes knoflook
citroensap
peper
zout

Dit moet je doen:
Was de cherrytomaatjes en leg ze in een ovenschaal. Snijd ook wat blokjes feta en leg ook die in de ovenschaal. Besprenkel alles met wat olijfolie en peper en zet het dan voor een kleine 15 minuten in de oven op 180 graden. Eventueel doe je de laatste paar minuten nog even de grill aan, als de randjes nog niet mooi bruin zijn gekleurd. Terwijl de oven lekker aan het roosteren is, kook je de rijst in twee keer zoveel water. Laat zowel de rijst als de tomaten even afkoelen als ze klaar zijn, dat is lekkerder bij de rest van de koude ingrediënten. De tzatziki kun je natuurlijk kant er klaar kopen maar tegenwoordig maak ik hem binnen een paar minuten tig keer lekkerder zelf, is ook heel makkelijk. Ik heb al heel vaak uitgelegd hoe je dat doet (I love tzatziki) maar in het kort doe je dat zo: rasp ongeveer een kwart komkommer, doe daar een paar grote scheppen kwark bij, het sap van een halve citroen (of iets minder), twee teentjes knoflook en wat peper en zout. Goed roeren en nog even laten staan zodat de smaken goed intrekken, maar dat hoeft niet perse.

Schep de borden vol met rijst, tomaatjes, feta en een paar olijven en gevulde wijnbladeren. De wijnbladeren zijn geweekt in olie en gevuld met rijst met kruiden. Dit zóu je ook zelf kunnen maken maar volgens mij is dat best pittig. Dan zijn ze waarschijnlijk wel veel lekkerder dan die uit een blikje maar ook die vind ik best prima. Dolmades zijn echt één van mijn favoriete Griekse hapjes! Bovenop kwak je een grote schep tzatziki en tot slot strooi je er wat peper overheen. Eetse!

Mijn oordeel: 7,2/10
Oordeel eetgenoot (Kelly): 7/10 – “Lekkere, frisse maaltijd voor in de zomer, ook goed te doen zo zonder vlees. De wijnbladeren smaakten ook verrassend goed. Ik zou het niet elke dag willen eten maar op z’n tijd is het erg lekker. Alleen het vult net niet genoeg voor een avondmaaltijd.”
Ik at dit op 6/6/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten