Griekse Mac and Cheese met feta en tomaat

2 mrt 2019 | Grieks, Pasta, Vegetarisch, Vette hap

Donderdagavond voelde ineens als hét moment om Griekse Mac and Cheese te maken. Het staat al dik een jaar op mijn to cook-lijstje, om er telkens toch maar ‘nah, niet nu’ voorbij te scrollen. Ik heb nog nooit mac and cheese gemaakt of gegeten maar deze eerste poging met feta, gebakken tomaatjes en olijven vond ik héél lekker. Nu wil ik ook zeker eens de echte maken!

griekse mac and cheese

Griekse Mac and Cheese met feta en tomaat

Ik had nog nooit mac and cheese op maar deze eerste poging met feta, gebakken tomaatjes en olijven vond ik héél lekker.
Totale tijd 30 minuten
Keuken Grieks
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 theekop macaroni – Macaroni zet uit,  je hebt echt minder nodig dan je denkt.
 • 1 ei
 • 1 teentje knoflook
 • 25 gram boter
 • 2 el bloem
 • 250 ml melk
 • 1 blok feta – 150 gram.
 • 1 el oreganokruiden
 • 1-1,5 bakje cherrytomaatjes
 • 1 rode ui
 • olijven – Kalamata.
 • peper

Instructies
 

 • Zet een grote pan met water op het vuur en kook de macaroni hier in ongeveer 7 minuten in gaar. Giet de macaroni af en zet het aan de kant.
  Ik maak zelf nóóit macaroni. Veel mensen niet volgens mij, macaroni is niet echt populair. Ik was me er dus ook niet bewust van dat macaroni zó veel uitzet en maakte veel te veel klaar. Ik denk dat je met 1 (kleine) theekop wel goed zit, of 1,5 koffiekopje.
 • Ondertussen heb je twee pannen op het vuur staan: een koekenpan met daarin een scheut olijfolie en een steelpannetje waarin je de boter laat smelten. Halveer de cherrytomaatjes en bak die op laag vuur in de koekenpan.
 • Als de boter in de andere pan is gesmolten, voeg je een geperst teentje knoflook toe. Fruit dit kort mee en voeg dan twee eetlepels bloem toe. Roer dit goed door totdat alle bloem is opgenomen. Giet daarna de melk erbij en roer het weer goed door totdat het een glad beslag is. Roer het ei en 2/3e van het blok feta verkruimeld door de saus. Roer het nog een paar minuten goed door zodat het ei niet meer rauw is en de feta enigszins is gesmolten. Feta smelt niet zo lekker als andere kazen in Mac and Cheese zouden doen maar we maken ‘m Greek style. Bij dezen heb ik ook besloten dat het niet erg is als er nog wat klontjes in je saus zitten. Roer er tot slot peper en oreganokruiden doorheen.
 • Schep de saus door de macaroni, samen met de gebakken tomaatjes. Snijd de olijven in stukjes en snipper de rode ui. Kalamata olijven zijn héérlijk maar vaak zit de pit er wel nog in en dat is niet zo handig tijdens het koken. Roer de olijven door de macaroni.
 • Serveer de Griekse Mac and Cheese met bovenop de rest van de feta, wat gesnipperde rode ui en een paar extra olijven. Eventueel nog wat verse peterselie en zout.
  Gek genoeg vond ik de feta niet zout genoeg (en ik eet nooit extreem zout dus het zou me juist op moeten vallen) en heb ik echt nog los zout toegevoegd. Misschien lag het aan het merk (apetina), vond ‘m sowieso niet geweldig.
Trefwoord feta, macaroni, olijven, tomaat

Mijn oordeel: 7,6/10 – Dit is écht comfortfood. De Griekse Mac and Cheese is heel smeuïg en heeft veel smaak door de feta en olijven. De frisse rode ui vond ik er ook heel lekker bij. Ik wil nu ook zeker eens echte mac and cheese maken, met hamblokjes!
Ik at dit op 28/2/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten