Groene curry met paksoi, spinazie en paneer (Indiase kaas)

21 nov 2018 | Aziatisch, Rijst, Vegetarisch

IMG_2239

Dit is de allereerste groene curry van mijn hand! Ik vermoed dat ik traumatische ervaringen heb met dit sterke spul (best mogelijk, ik was ooit in Thailand en daar weten ze er wel raad mee) waardoor ik al naar word als ik het ruik. Maar ik dacht ‘hoe erg kan het zijn’ en probeerde het eens, met een bést wel lekkere groene curry met paksoi en paneer als resultaat. De paneer vond ik een grotere teleurstelling dan de curry, eigenlijk. Maar goed, het was een prima maaltijd en hieronder geef ik je het recept + wat tips voor how to handle paneer.

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje witte rijst
groene curry pasta*
kikkererwten
200 ml kokosmelk
200 ml groentebouillon
1 paksoi
een paar handjes verse spinazie
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 stuk paneer**

* ik had een pasta van Fairtrade Original bij de AH
** paneer is een Indiase kaas, Apetina heeft er een in het assortiment (in ieder geval bij de AH)

Dit moet je doen:

Voor dit recept is een grote, brede pan wel handig. Er moet namelijk veel groente in slinken en dat gaat zo lekker snel. Verwarm wat olie in de pan en pers twee teentjes knoflook. Fruit dit aan in de olie. Snipper een wit uitje, dat gooi je er ook bij. Knijp dan het zakje van de curry pasta helemaal leeg en ‘bak’ dit even mee. Blus af met de kokosmelk.

In de tussentijd snijd je de paksoi in reepjes en dit gooi je bij de curry. Spoel de kikkererwten af en gooi ook die erbij. Ook zet je een halve liter groentebouillon klaar, waarvan je uiteindelijk maar ongeveer 150-200 ml gaat gebruiken. Of klaarmaken met een half blokje dus, is zuiniger. Giet ongeveer 100 ml van de bouillon in de pan en breng dit rustig weer tot zacht pruttelen. Daarna gooi je er beetje bij beetje handjes spinazie bij. Jawel jawel: paksoi én spinazie, lekker voedzaam vandaag! Als de curry te droog wordt, giet je er wat meer bouillon bij. Het mag best een beetje nattig zijn, dat is wel lekker bij de rijst die je er straks bij gaat eten. Maak de rijst in een apart pannetje alvast klaar.

Gaan we nu aan de slag met de paneer. Haal de kaas uit de verpakking en laat het even uitlekken op een schone theedoek of dep het droog met keukenpapier. Ik heb het vijf minuten aan de kant gelegd op wat wc-papier (en die rol haalde ik níet van de wc maar toch, dit klinkt ranzig) maar dat had wel wat langer gekund. Hoe minder vochtig, hoe beter. Snijd er daarna blokjes van en bak de blokjes in een koekenpan met daarin wat olie. Breng de paneer op smaak met een gigantische hoeveelheid zout en wat peper en keer de stukjes halverwege om. Het is lekker als ze aan beide kanten lekker bruin worden.

Als alle spinazie is geslonken, verdeel je de curry over de borden. Hierop schep je de rijst (dan wordt dat niet té nat) en de stukjes paneer. Die kruiden op de paneer zijn écht nodig, zonder is het een hap smaakloos rubber. Met kruiden wel prima, Joran vond het zelfs best wel lekker maar ik vond het niet heel geweldig. Ik zou zeggen: als je er dan toch kaas bij gaat eten, ga dan voor feta of halloumi ofzo.

 

Mijn oordeel: 7,2/10
Oordeel eetgenoot (Joran): 7/10 – “Hmmm wel oke. Niet super. Nouja, niet het lekkerste dat je ooit voor me hebt gemaakt maar was wel lekker.”
Ik at dit op 13/11/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten