IMG_5335

Ff wat anders vandaag! Geen recept, geen volledige maaltijd maar wèl een hele simpele how to voor een hartstikke lekker hapje. Of eigenlijk voor de topping van lekkere hapjes. Heb je wel eens vol verbijstering naar je toastje gestaard en je afgevraagd wat dat frubbeltje kikkerdril daar deed? Dat was ingelegd mosterdzaad! Dit geeft je borrelhapje of gerecht een hele frisse, lichtpittige smaak, een bijzondere textuur en het ziet er ook nog eens fancy uit. En het mooie is: ingelegd mosterdzaad is supermakkelijk te maken.

Dit heb je nodig:

55 gram mosterdzaad*
100 ml water
100 azijn
2 el suiker
snuf zout

een glazen potje om alles in te bewaren

* mosterdzaad kun je bij de meeste supermarkten wel kopen. Bijvoorbeeld van Verstegen, dan heb je dus 55 gram.

Dit moet je doen:

Zet een steelpannetje op middelhoog tot laag vuur en verwarm daar het water, azijn, zout en suiker in. Zodra de suiker is opgelost, voeg je het mosterdzaad toe. Laat dit nu voor ongeveer een kwartiertje zachtjes koken. Als het te droog kookt en de zaadjes nog niet de structuur van kaviaar (of kikkerdril) hebben, voeg je nog een klein scheutje azijn en water toe. In totaal laat je dit geheel ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken voordat je het verplaatst naar het potje.

Het glazen potje moet je eerst wel goed schoonmaken voordat je het kunt bewaren, net zoals je oma doet als ze jam maakt. Dat doe je door het potje en de deksel voor ongeveer 10 tot 15 minuten te koken in een pan met heet water. Laat het daarna uitlekken op een schone theedoek. Handig: gebruik zo’n barbecuetang om het potje te verplaatsen. Zorg dat je het potje nu binnen een uur vult met de mosterdzaadjes. Anders is het niet meer zo steriel Nu kun je het ingelegde mosterdzaad ongeveer een maandje in de koelkast bewaren en gebruiken als topping op allerlei gerechten.

Sommige restaurants serveren het op een frietje stoofvlees of een broodje zalm. Ik at het laatst bij een simpele risotto en ook dat was héérlijk, dat recept vind je hier. Of bij deze romy curry met tomaat en halloumi – daar was het ook zijn fantastische toevoeging! Heb jij nog suggesties voor gerechten waar ingelegd mosterdzaad lekker bij zal smaken?