Ingelegd mosterdzaad maken (heel makkelijk!)

3 sep 2019 | Snel, Vegan, Vegetarisch

Ff wat anders vandaag! Geen recept, geen volledige maaltijd maar wèl een hele simpele how to voor een hartstikke lekker hapje. Of eigenlijk voor de topping van lekkere hapjes. Heb je wel eens vol verbijstering naar je toastje gestaard en je afgevraagd wat dat frubbeltje kikkerdril daar deed? Dat was ingelegd mosterdzaad! Dit geeft je borrelhapje of gerecht een hele frisse, lichtpittige smaak, een bijzondere textuur en het ziet er ook nog eens fancy uit. En het mooie is: ingelegd mosterdzaad is supermakkelijk te maken.

ingelegd mosterdzaad

Ingelegd mosterdzaad maken (heel makkelijk!)

Ingelegd mosterdzaad geeft je gerecht een frisse, lichtpittige smaak en het ziet er heel chique uit. Ook fijn: het is heel simpel te maken!
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten
  

  • 55 gram mosterdzaad – Mosterdzaad kun je bij de meeste supermarkten wel kopen. Bijvoorbeeld van Verstegen, dan heb je dus 55 gram.
  • 100 ml water
  • 100 azijn
  • 2 el suiker
  • snuf zout
  • een glazen potje om alles in te bewaren

Instructies
 

  • Zet een steelpannetje op middelhoog tot laag vuur en verwarm daar het water, azijn, zout en suiker in. Zodra de suiker is opgelost, voeg je het mosterdzaad toe.
  • Laat dit nu voor ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Als het te droog kookt en de zaadjes nog niet de structuur van kaviaar (of kikkerdril) hebben, voeg je nog een klein scheutje azijn en water toe. In totaal laat je dit geheel ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken voordat je het verplaatst naar het potje.

Een schoon potje

  • Het glazen potje moet je eerst wel goed schoonmaken voordat je het kunt bewaren, net zoals je oma doet als ze jam maakt. Dat doe je door het potje en de deksel voor ongeveer 5-10 minuten te koken in een pan met heet water. Laat het daarna uitlekken op een schone theedoek.
    Handig: gebruik zo’n barbecuetang om het potje te verplaatsen. Zorg dat je het potje nu binnen een uur vult met de mosterdzaadjes. Anders is het niet meer zo steriel 😉 Nu kun je het ingelegde mosterdzaad ongeveer een maandje in de koelkast bewaren en gebruiken als topping op allerlei gerechten.
Trefwoord mosterdzaad

Sommige restaurants serveren het op een frietje stoofvlees of een broodje zalm. Ik at het laatst bij een simpele risotto en ook dat was héérlijk, dat recept vind je hier. Of bij deze rommige curry met tomaat en halloumi – daar was het ook zijn fantastische toevoeging! Heb jij nog suggesties voor gerechten waar ingelegd mosterdzaad lekker bij zal smaken?

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

9 Reacties

  1. LFT Grossmann

    Ik gebruik de gekookte mosterdzaad bij voorgerechten :
    hard gekookte eieren, graved lachs, gerookte zalm

    Antwoord
    • Beau (Keukenmeid)

      Goed idee! Daar is het ook wel een mooie, chique topping bij inderdaad!

      Antwoord
  2. Patrick Delhaye

    Waar koop je die mosterdzaadjes. De mosterdzaadjes die ik in de winkels vind zijn veel kleiner dan wat ik op de foto zie.

    Antwoord
    • Beau (Keukenmeid)

      Dat klopt! Ze nemen vocht op tijdens het koken en daardoor groeien ze. Dit zijn gewoon de mosterdzaadjes uit de supermarkt, van Verstegen.

      Antwoord
    • RONIN

      Koop ze online bij bijvoorbeeld Pit & Pit, dat scheelt je zeker 60% t.o.v. die afzetters van Verstegen!

      Geel zaad = mild
      Bruin zaad = medium
      Zwart zaad = scherp

      Bestel van elk 500 gram (droog zaad is lang houdbaar) en maak dan gelijk ook eens je eigen mosterd, is niet lastig en super leuk en lekker.

      Voor een medium scherpe mosterd: 50% geel, 25% bruin en 25% zwarte zaadjes gebruiken.
      Met de staafmixer bepaal je simpel hoe grof of glad je de mosterd maakt.

      Na bereiding een weekje laten ‘rijpen’ en daarna van genieten!

      RONIN

      Antwoord
      • Josefien

        De mosterdzaadjes alleen paar keer gemaakt. Ze zijn geweldig van smaak en zien er heel mooi uit op een gerecht. Een soort vegan kaviaar. Dank, blij met het recept

        Antwoord
  3. Sandra Dool

    Hoi hoi,

    Bij mij is de smaak bitter geworden. Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?

    Antwoord
    • Beau (Keukenmeid)

      Hi Sandra! Toevallig heb ik mijn eigen recept van de week gemaakt en was het bij mij ook bitter. Kan het zijn dat de mosterdzaadjes te droog zijn gekookt en (misschien een klein beetje) zijn aangebrand? Dat was bij mij het geval. En anders zou ik zeggen: het vuur over de hele kooktijd iets lager zetten en/of wat meer suiker toevoegen. Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?




Nieuwste berichten