Indiase butter chicken zonder slagroom met aubergine

11 feb 2019 | Aziatisch, Rijst, Vlees

IMG_3168

Een tijdje geleden ontdekte ik Indiase butter chicken: de meest romige en zachte (soort van) curry ooit. En vooral de meest vette ooit. Met slagroom, roomboter en yoghurt is dit niet de meest healthy maaltijd die je kunt bedenken. Afgelopen week had ik er weer eens trek in maar ik had geen zin in die overdreven vette hap. Daarom maakte ik ‘m iets minder extreem door de slagroom achterwege te laten en iets meer magere yoghurt te gebruiken. Kan natuurlijk niet tippen aan de echte versie maar lekker was het zeker!

Dit heb je nodig (2p):

kipdijfilet
1 aubergine
1 teentje knoflook
citroensap (halve citroen)
blik tomatenblokjes
2 eetlepels garam masala
magere yoghurt (150 ml?)
snuf kaneel
theelepel paprikapoeder*
2 klontjes roomboter
1 kopje rijst
verse koriander
komkommer

* hoeft niet perse, als je ‘t toch al in huis hebt wel lekker

Dit moet je doen:

Officieel moet je de kip eerst een tijdje (uurtje ofzo) marineren in een mengsel van een scheut yoghurt, citroensap, een eetlepel garam masala en een teentje knoflook. Ik heb de kipdijfilet in stukken gesneden, in de marinade gezet en na vijf minuten alweer opgepakt. Ik had echt teveel honger, haha. Verder denk ik ook niet dat het echt noodzakelijk is om zo lang te wachten, de marinade kook je later ook nog mee.

Zet een goede pan op het vuur en smelt hier een klontje roomboter in. Bak de kip samen met de marinade rondom even aan. Snijd de aubergine in grove stukken en bak ook dat even mee. Gooi na een paar minuten de tweede eetlepel garam masala, een snufje kaneel, wat paprikapoeder en de tomatenblokjes erbij. Roer het goed door en laat dit dan een kwartier tot een half uur pruttelen en een beetje indikken. De kip en aubergine garen nu mee en de kruiden trekken lekker in de saus. Als de saus te droog wordt, giet je er een beetje water bij.

Kook de rijst in twee koppen water. Als je saus lekker heeft geprutteld, giet je er nog wat yoghurt doorheen, wat citroensap én nog een klontje roomboter. Ja, we gingen een magerdere versie maken maar butter chicken zonder butter is gewoon saai. Breng de butter chicken op smaak met peper en zout.

Serveer de kip in de romige saus met rijst, een partje citroen, een paar plakken komkommer en verse koriander. Ik ben steeds meer fan van koriander, zeker bij dit maakt de koriander het gerecht heerlijk fris!

Mijn oordeel: 7,4/10 – Lekker, maar ik denk niet dat ik het in deze samenstelling nog een keer ga eten. De magere yoghurt is (natuurlijk) een beetje zuur en dat is in dit gerecht gewoon net een beetje zonde. Daar moet je echt volle yoghurt voor hebben denk ik, of gewoon slagroom. In dit recept (klik) was de butter chicken echt heerlijk!
Ik at dit op
5/2/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten