indiase butter chickpea

Indiase butter chickpea – mag ik alvast een applaus voor deze hi-ha-hilarische woordspeling? Een klein rondje Googelen leert me dat ik niet de eerste ben die ‘m gebruikt voor de vega versie van butter chicken, maar dat mag de pret niet drukken. Hij past gewoon zo perfect bij deze maaltijd: butter chicken zonder kip maar mét kikkererwten. Lekker met naan en een beetje rijst. En je maakt het zo:

Dit heb je nodig (2p):

1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 gele paprika
25 gram roomboter
1 tl paprikapoeder
1 el garam masala
1 tl verse gember
1 blik kikkererwten
70 ml yoghurt
150 ml passata
80 ml slagroom
100 ml water
klein kopje witte rijst
verse koriander
zout

voor de naan:
120 gram bloem
1 el yoghurt
scheutje water
1 tl gist
1 tl suiker
1 tl olijfolie
0,5 tl zout (iets minder)

 

Dit moet je doen:

Begin met het deeg voor de naan. In alle eerlijkheid: die van mij was dit keer niet supergoed gelukt maar ik weet uit ervaring dat het met dit recept kan, dus ik verwijs je toch gewoon even naar het recept dat ik eerder gebruikte. Die vind je hier (+ een lekker recept voor curry met cashew). Speel je vandaag toch liever op safe? Koop dan kant en klare broodjes (of gebruik een ander recept voor naan).

Dan de Indiase butter chickpea. Snipper het uitje, pers de teentjes knoflook en snijd de paprika in fijne blokjes. Verwarm een stukje roomboter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook daar een paar minuten in aan. Voeg vervolgens de paprikapoeder, garam masala en verse (geraspte) gember toe en bak dit nog 1 minuut mee. Daarna mogen de afgegoten en uitgelekte kikkererwten en de paprika erbij. Voeg tot slot de yoghurt, passata, slagroom en een scheut water toe. Roer door en laat dit minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen tot een dikke saus, met de deksel scheef op de pan. Breng de butter chickpea op smaak met zout en eventueel een beetje peper.

Maak de rijst klaar zoals je altijd doet. Ik doe dat al 100 jaar door 1 deel rijst in 2 delen water te koken, maar sinds kort heb ik (blijkbaar) een oven met stoomfunctie en daarin maak ik de rijst ultra fluffy en zacht klaar. Dat kan je dus ook doen!

Serveer de butter chickpea met een beetje rijst, een stuk naan en verse koriander.

 

⭐⭐⭐⭐ – Butter chicken stond al heel lang op mijn ‘dit wil ik weer eens eten’-lijstje, maar ik heb ook het voornemen om thuis niet/nauwelijks vlees te eten. Jij ook? Dan is deze chickpea-versie een prima alternatief! Het is geen perfecte vervanger, dit hele gerecht sowieso niet want ik heb ook relatief weinig room en boter gebruikt, maar het is meer een saus die ‘doet denken aan’. Dan weet je dat!
Ik at dit op 27/1/2022