Indonesische rendang met rijst en boontjes

Zo nu en dan heb ik zoveel zin om een hele middag in de keuken te staan terwijl ik therapeutisch in een pan met eten roer. Indonesische rendang, gestoofd zacht rundvlees in een saus met heel veel kruiden en kokosmelk, stond al eeuwen op mijn lijstje en leek me perfect voor zo’n middag! Zo ingewikkeld was het trouwens ook niet, ik heb het recept een beetje aangepast naar beschikbare ingrediënten in huis en in de supermarkt. En lékker dat het was, wauw. Hier het recept!

rendang met rijst

Indonesische rendang met rijst en boontjes

Indonesische rendang met rijst. Gestoofd zacht rundvlees in een saus met heel veel kruiden en kokosmelk. Heel lekker!
Stooftijd (minimaal) 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 2 -3 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram runderriblappen – Kook je voor 3 grote eters? Ga dan voor 600-700 gram vlees.
 • 400 ml kokosmelk
 • 1 tl sambal
 • 1 witte ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl komijn
 • 2 takjes koriander – Of 0,5 tl korianderpoeder.
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 stengel citroengras
 • 2-3 cm gember
 • 200 ml water
 • 1 scheutje azijn
 • peper
 • zout

Overig

 • 400 gram sperziebonen
 • 1 kopje rijst
 • 1 limoen
 • Javaantjes – Dat is een strooimix met o.a. pinda’s.

Instructies
 

 • Je weet dat dit niet ff 1, 2, 3 klaar is hè? Oke, mooi. Let’s go! Verwarm een flinke scheut olie in een pan met een dikke bodem. Die dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte goed wordt verdeeld, dat helpt echt bij dit soort stoofpotjes. Snijd ondertussen de runderlappen in stukken van ongeveer 2 vierkante cm en smeer ze in met peper en zout. Schroei de stukken vlees in porties dicht in de olie. Dat duurt een minuut of 3-5.
 • Haal het vlees uit de pan. Gooi daarna de gesnipperde ui en geperste teentjes knoflook erbij en fruit dat even.
 • Daarna gooi je de kruiden erbij: kurkuma, komijn en de sambal. Bak even mee. Schep het vlees weer terug in de pan.
 • Ook de kokosmelk, laurierblaadjes, stukjes gember en citroengras mogen er nu bij. De citroengras moet je wel eerst even ‘breken’ of pletten zodat de smaak vrij kan komen. Op dit moment gooi je ook de koriander erbij.
  In de meeste recepten las ik over korianderkruiden maar dat had ik niet in huis. Ik had wel nog verse koriander dus die heb ik heel fijngesneden en toegevoegd. Ik denk dat dat ook heel erg prima is.
 • Roer alles goed door en laat dit met de deksel op de pan héél zachtjes pruttelen. Het mag absoluut niet koken!
  Rendang kun je het beste heel lang laten sudderen, minimaal 3 uur.
  Die van mij heeft uiteindelijk denk ik wel vier uur gestaan. Deels omdat ik heel vroeg begonnen was en deels omdat het vlees redelijk taai bleef. Wat blijkt nou: om vlees zacht te laten garen moet er iets ‘zurigs’ in de saus zitten. Een scheutje wijn, citroen of azijn bijvoorbeeld.
 • Voeg dus na ongeveer 1 uur een scheut azijn toe aan de rendang. Ook weer niet meteen toevoegen: dan ‘verkrampt’ het vlees door het zuur. Jaja, al doende leert men. Houd de pan verder ook goed in de gaten: roer het af en toe door en voeg af en toe een scheut water toe als de saus te droog wordt. Dat was bij mij ondanks de deksel op de pan vaak het geval.
 • Kook de rijst in een dubbele hoeveelheid water.
 • De boontjes kook je in een andere pan in een paar minuten beetgaar.
 • Serveer de makkelijke rendang met de rijst, boontjes, een partje limoen en een handje Javaantjes voor een lekkere knapperige bite.
Trefwoord kokosmelk, rijst, rundvlees, sperziebonen

Mijn oordeel: 8,3/10 – Toen het vlees eenmaal lekker zacht gestoofd was vond ik het heerlijk, daarvoor niet zo heel geweldig. Ik vind hele stukken vlees niks (ik vind biefstuk bijvoorbeeld ook helemaal niet zo lekker) maar de marinade, de saus, is echt heel goed! Leuk experiment voor zo’n zondagmiddag 🙂 Die knapperige Javaantjes zijn trouwens ook heel lekker!
Oordeel eetgenoot (Joran): Ook Joran vond het heel lekker! Wel iets te weinig vlees want ik had voor mezelf een portie apart gehouden voor de lunch. Voor grote eters is dit recept dus echt voor 2 personen en niet voor 3.
Ik at dit op 26/5/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten