bruschetta_serrano

Meestal is kerstkoken niet mijn ding – het moet allemaal maar netjes en perfect en je hebt ‘t er eigenlijk altijd veel te druk voor. Dit jaar voelde ik ‘m ineens helemaal! Ik knutselde een heerlijk kleurig, niet te ingewikkeld en smaakvol kerstdiner en deze week deel ik de vijf verschillende gangen met jullie! Vandaag deze bruschetta met serrano en vijgenjam. Als voorafje. Voor bij dat glas champi bij binnenkomst.

Dit heb je nodig (8 stuks):

1 petit beurre *
8 el vijgenjam
4 grote plakken serranoham
balsamicosiroop
garnering: 8 kleine takjes tijm
olijfolie
peper + (zee)zout

* of ander lekker, wit brood

Dit moet je doen:

Gebruik voor dit kleine voorgerecht een lekker brood dat je zelf nog kunt snijden. Dan kun je er vaak net wat grovere stukken van maken en dat staat wel chique, vind ik. Daarom ging ik voor een petit beurre, zo’n rond brood van Liefde & Passie van Albert Heijn.

Verdeel de stukken brood over een met bakpapier beklede bakplaat en giet er een klein beetje olie overheen, net als wat (zee)zout en gemalen peper. Schuif dit voor ongeveer 5 minuten in de oven op 180 graden en rooster ze mooi bruin.

Als het brood lekker gebakken is, smeer je op ieder stuk een beetje vijgenjam. Leg daarop een (halve) plak serrano. Top af met een kneepje balsamicosiroop en een takje tijm als garnering. Serveer de brusscheta als ‘ie nog een beetje warm is!

Het lekkere van dit gerecht is het contrast tussen de zoete jam, de zoute ham en dan die zurige balsamicostroop. Heb je nou nog een lading abrikozenjam staan (kan zomaar, hè), gebruik dan dat in plaats van de vijgenjam. Ook lekker!

TIP: Ik maakte iets soortgelijks ooit met restjes kerststol. Dat was ook echt héél goed!

Heb je kerststress en een brandende vraag over deze bruschetta met serrano of een ander kerstgerecht? Stel me je vraag via DM op Instagram: @keukenmeid!