soep_swirl

Mijn lievelingsgang van het kerstdiner: het voorgerecht. Je bent nog totaal hongerig, kunt alleen nog maar positief verrast worden en werkt hoopvol toe naar het toetje. Dit vind ik zelf echt een knáller van een voorgerecht: soep swirl met biet, pastinaak en zwarte knoflook. Twee soepen dus, die samen heel goed smaken door een paar verborgen ingrediënten. Ziet er toch geweldig uit?! En ja, het is ook nog vet makkelijk!

Dit heb je nodig (8 personen, kleine kommetjes) :

400 gram gekookte bieten
1 appel
1 el balsamicoazijn
600 ml water
blaadjes tijm (+- 6 takjes)

500 gram pastinaak
600 ml water
1 blokje groentebouillon
100 ml crème fraîche
1 el appelstroop
1 laurierblaadje

8 teentjes zwarte knoflook *
verse peterselie

*dat is gefermenteerde knoflook, niet zo sterk als normale teentjes maar juist lekker zoet. Je kunt zwarte knoflook kopen bij sommige toko’s en bij Ekoplaza

Dit moet je doen:

Voor dit voorgerecht maak je dus eigenlijk twéé soepen: een bietensoep en een pastinaaksoep. No worries, ze smaken echt hartstikke goed samen.

Begin met de pastinaaksoep, de pastinaak moet namelijk nog koken voor je ‘m pureert. Schil de pastinaak en snijd er grove stukken van. Verzamel die in een pan met 600 ml water, een blaadje laurier en een blokje groentebouillon. Leg de deksel op de pan zodat het vocht erin blijft. Laat dit 15 minuten koken, vis het laurierblaadje eruit en maak er vervolgens een gladde soep van. Dat kan met een staafmixer, maar ook (voorzichtig!) in de blender. Meng het tot een gladde soep. Voeg de crème fraîche en appelstroop toe en mix het nogmaals. Bewaar het vervolgens om op een later moment op te warmen, of zet de pan meteen weer op het vuur.

De bietensoep is zo mogelijk nog makkelijker. Gooi de bieten met het sap uit de verpakking direct in de blender (of in de pan als je een staafmixer gebruikt). Snijd een appel in stukjes en gooi die er ook bij, samen met het water en een scheutje balsamico. Meng het tot een gladde soep en giet het daarna in een pannetje. Roer verse tijm (de blaadjes) door de soep en breng het zachtjes aan de kook. Of niet, als je de soep later pas gaat opdienen. Proef beide soepen en voeg dan naar wens nog peper en/of zout toe.

Ok, moment suprême: de swirl! Het ziet er makkelijk uit en dat is het ook! Zorg dat je de hete soep in twee dingen giet met een tuitmondje. Een maatbeker en de blender, bijvoorbeeld. Zet je kommetje in het midden en giet met beide handen steeds van iedere soep een beetje in de kom. Niet heel truttig of voorzichtig, je zult zien dat de dikke soep de andere soep steeds een beetje aan de kant ‘duwt’ dus je kun nog best wat corrigeren. Maak anders eerst even een proefbakje voor de stomste oom! Maak daarna de soep swirl door met een satéprikker rondjes te trekken in de soep.

Per persoon snijd je een teentje van de zwarte, gefermenteerde knoflook fijn. Schep dat voorzichtig in het midden van de soep. Pluk nog wat gezellige peterselie van een plantje en leg dat ook ter garnering op de soep. Ziet er wel indrukwekkend uit zo toch? De appel en appelstroop zorgen ervoor dat beide soepen anders maar toch ook een mini beetje hetzelfde zijn, zodat de smaken goed in elkaar blenden. Zo lekker! De sterke, zoete knoflook past heerlijk bij de aardse groenten.

TIP: Voorzichtig lopen
TIP 2: Je kunt de soep ook aan tafel inschenken, voor de show. Zet dan een paar bakjes of plantjes peterselie neer en maak alvast wat geplette zwarte knoflook klaar.