Kip gegaard in cola (Kip Cola!) met aardappelschijven

5 feb 2019 | Mijn favorieten, Vlees

IMG_3100

Er zijn een paar van die heerlijk hysterische foodtrends in omloop die altijd leuk blijven. Ik denk aan: kipnuggets in een laagje Doritos, chicken and waffles en… Kip Cola! Ik maakte laatst voor het eerst kip gegaard in cola, met als resultaat een zoete en hele smaakvolle saus. We hebben de pan tot aan de laatste druppel schoongelikt. Deze pulled chicken was echt fan-tas-tisch!

Dit heb je nodig (2p):

kipfilet (ongeveer 300 gram)
cola* (300-400 ml)
1 teentje knoflook
1 ui
blikje tomatenpuree
scheut sojasaus
snufje kaneel
sriracha (of iets anders pittigs**)
beetje zout

aardappelrondo’s
broccoli
bakje farmersalade of coleslaw***

* geen light! Je hebt de suiker in de cola nodig om de saus in te dikken en dat maakt het juist zo lekker.
** zoals chilivlokken of sambal ofzo
*** ik kan dus echt nérgens kant en klare coleslaw vinden, zelfs niet bij de AH XL! Volgens een huisgenoot is farmersalade (die hebben ze vaak wel van goedkope merken) bijna hetzelfde dus dat kan ook! Ik heb ‘m ook wel eens helemaal zelf gemaakt, dat recept vind je hier.

Dit moet je doen:

Oké, alle disclaimers zijn genoemd, tijd om aan de slag te gaan! Verwarm een goede pan, bijvoorbeeld een koekenpan met een bodem die niet aanbakt, met daarin een scheut olie of boter. Pers het teentje knoflook en snipper een ui. Fruit het aan. Bak de kipfilets in hun geheel ook even mee totdat de buitenkant een beetje bruinig is. Giet dan de cola (ongeveer een glas) erbij en zorg dat de kip voor een groot deel onder ‘water’ ligt. Breng het op smaak met een blikje tomatenpuree, een snuf zoete kaneel, een scheut sojasaus (laten we zeggen, 2 eetlepels?), een beetje zout en hetgeen waar jij het een beetje pit mee gaat geven. Ik gebruikte daar dus sriracha voor, maar chilipoeder kan bijvoorbeeld ook. Roer het goed door en laat dit ongeveer een half uurtje rustig pruttelen.

Na dat halve uurtje trek je de kip met twee vorken uit elkaar zodat het pulled chicken wordt. Dit is echt zooo lekker. Roer de kip daarna weer door de saus en voeg de rest van de cola toe. Laat dit nog een kwartiertje zo koken en proef dan of je nog smaak mist.

Verwarm de oven voor en bak de aardappelrondo’s daar in ongeveer een kwartier in bruin. Snijd de broccoli in stukjes en bak die met peper, zout en olijfolie in een bak aan. Ik kook broccoli eigenlijk altijd maar mijn huisgenoot bakt het juist vaak, dus dit was haar inbreng. Ik vond het wel lekker maar we hadden het niet lang genoeg gebakken, het was nog té hard. Dus ik zou ze eerst kort even voorkoken óf langer bakken.

Dien alles samen op (het is een heel bord vol): de gebakken broccoli, een paar van die aardappelschijven (heten die eigenlijk wel rondo’s?), en een grote schep kip gegaard in cola. Daarbij schep je nog een lepel van de farmersalade op, dat maakt het wat frisser. Eetsmakelijk! Cola kip is echt een uitvinding, love it.

Mijn oordeel: 8,8/10 – Zó goed dit! Wel vrij grote porties. Van 400 gram kipfilet kun je ook wel met z’n drieën eten. Logisch natuurlijk, maar één filetje van 200 leek ons weer net te weinig.
Oordeel eetgenoot (Ilona): 9/10 – nog voordat ik vroeg ‘en?’ zei ze: “Oh my god, dit is zo lekker. Een 9, Beau, een 9.”
Ik at dit op 31/01/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Hester

  Oooh ik houd echt enorm van cola en nu ik gehoord heb dat dit lekker is moet ik het ook echt een keer uitproberen. Ik wist het bestaan er al wel van maar dit is meer zo’n ding dat je pas probeert als je uit huis bent, mijn moeder zou niet akkoord gaan met de aanvraag om kip in cola te bakken denk ik. Broccoli bakken doe ik trouwens ook vaak (met rijst en saté vind ik een beetje bite lekkerder dan zo’n zacht geheel), maar dan moet je het inderdaad in heeel kleine roosjes doen en wel even geduld hebben.

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Hahaha nope, in geen geval zou mijn moeder dit gaan proberen inderdaad. Ik ga die broccoli ook nog eens proberen! Vind die bite wel lekker maar dit deed gewoon bijna pijn, haha.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten