Kip in rode wijn met dadels, cranberry en feta

24 mrt 2020 | Mijn favorieten, Rijst, Vlees

kip_in_rode_wijn

Ben je klaar voor misschien wel het állerlekkerste recept op Keukenmeid.com? Yes, dat zei ik echt. Met inmiddels een paar honderd recepten op mijn website geeft dat wel aan hoe geslaagd deze kip in rode wijn met zoete dadels, cranberries en zoute feta was. Zacht gestoofd voor súperzacht en smaakvol kippenvlees. Ik moet dit. Nu.

Dit heb je nodig (2p):

2 kippenbouten
250 ml rode wijn
100 ml water
1 blokje groentebouillon
2 paprika’s
peper + zout
handje dadels
handje gedroogde cranberries
feta
1 kopje couscous
(verse peterselie)

Dit moet je doen:

Begin lekker op tijd met dit gerecht. Bij mij duurde het stoven in totaal grofweg een uurtje, maar langer kan zeker ook wel. Korter niet: de rode wijnsaus moet echt lekker sticky kunnen worden en zelfs een beetje aan de kip ‘branden’. Dat maakt dit juist zo lekker!

Pak er een ruime koekenpan of braadpan bij en verwarm daar een grote scheut olijfolie in. Laat dit goed heet worden en bak de kippenbouten, bestrooid met peper en zout, dan aan beide kanten mooi bruin. Niet gaar, dat komt later wel, maar vooral een mooi krokant, bruin korstje. Dit duurt tussen de vijf en tien minuten.Was de paprika’s en snijd er kleine blokjes van. Gooi die ook in de pan en bak het een paar minuten mee.

Nu is het tijd voor de vino! Giet dat bij de kip. Water bij de wijn, dat ook, zo’n 100 milliliter. Zet dit op laag tot middelhoog vuur, leg een deksel half op de pan en laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen. Keer de kippenbouten af en toe wel om zodat de binnenkant gaart en de wijn er helemaal in kan trekken. Na een half uurtje voeg je een handje dadels en een handje gedroogde cranberries toe. Roer het goed door en laat dit dan nog eens, met deksel half op de pan, een kwartier stoven. Blijf de kip omkeren. De saus dikt nu lekker in door de suikers in het gedroogde fruit en dat gaat bíjna aan de kip kleven. Haal de deksel van de pan en laat het vocht dus verdampen. Wordt het toch te dik? Voeg dan een scheutje water toe.

Laat een kopje couscous wellen in een dubbele hoeveelheid water met een klein beetje peper en zout. De couscous hoeft niet heel veel smaak te krijgen door de intense saus die je er straks bij serveert. Proef of de saus bij de kip in rode wijn goed op smaak is en voeg eventueel wat zout toe om het zoete nét wat minder heftig te maken. Mocht dat het geval zijn.

Grijp een kippenboutje uit de saus en leg die bij een schep couscous. Giet de rode wijnsaus met gedroogd fruit en paprika erbij en verkruimel er wat zoute feta en verse peterselie overheen. Jij gaat zoooo lekker eten!

 

Mijn oordeel: 8,8/10 – De smaak is heftig: zoet, gebraden (dat lekkere stukje kipje) en zout, en de textuur is heel zacht en sticky. Met die zachte en zoute feta écht geweldig. Ik heb geen kip in huis en ik wil ook niet naar buiten #isolatielife dus ik ga nu een versie maken met broccoli. Moet er niet te veel van verwachten maar ik móet die saus nu.
Ik at dit op 21/2/2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Hester

  I still love je enthousiasme over je nieuwe recepten (die ik ook oprecht niet had kunnen bedenken). Kip met paprika doet wel een beetje pijn omdat dat het #1 ‘Hongaarse’ gerecht is naast goulash maar daar moet ik zelf maar even mee zien te leven haha.

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Ooooh nee, dat doet pijn 🙁 Snap ik. Goulash is ook een goed idee trouwens 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten