Kipsaté van kippendij

Oh mijn god, kijk dat groene gevaarte lonken dan. Augurken zijn al sinds ik me kan herinneren mijn go-to snack. Na een stapavond kon ik zo een hele pot wegwerken. In maaltijden vind ik het daarentegen een moeilijke want het overheerst vaak alleen maar. Iets waar ik het wel perfect bij vind passen: van die ‘Oosterse’ gerechten met pindasaus en rijst. Zoals deze kipsaté van kippendij. Ordinaire doch goddelijke maaltijd!

Dit heb je nodig (2p):

400 gram kippendijen
4 el ketjap
1 el (sesam)olie
2 cm gember
1 teentje knoflook

pindasaus
1 klein kopje zilvervliesrijst
200 gram groene kidneybonen (flageolets)
2 dikke augurken
paar Amsterdamse uitjes
gebakken uitjes

Dit moet je doen:

Snijd de kippendijen in grove stukken: niet te klein want er moet nog een prikker doorheen kunnen, niet te groot want het moet wel goed aan alle kanten kunnen garen. Verzamel alle stukjes kip in een schaal en giet daar de ketjap en sesamolie bij. Ik zeg het vaker: sesamolie is écht de moeite waard om eens ergens te scoren. Bij veel supermarkten kun je het wel vinden, en anders zeker bij zaken als Ekoplaza of toko’s. Snijd de gember en knoflook in plakjes en hussel die ook door de kippendij. Zet dit voor een paar uur in de koelkast zodat de marinade in kan trekken. Een minuut of vijf is ook prima, voor als je niet kunt wachten.

Verwarm een scheut olie in een grillpan of koekenpan. Rijg de kippenstukjes aan een lange satéprikker en bak deze op laag vuur rondom bruin. Regelmatig omdraaien dus. De laatste vijf minuutjes giet je de marinade (zonder stukjes gember en knoflook) erbij, en dit laat je een beetje vastbakken aan de kip. Lekkah.

Kook ondertussen de rijst in een dubbele hoeveelheid water. Haal ook de augurken en Amsterdamse uitjes alvast uit de koelkast, zodat ze niet meer zo ijskoud zijn straks. Als de kipsaté klaar is, haal je ze uit de pan en leg je ze even apart onder een stuk aluminiumfolie. Spoel de flageolets af en bak ze op in de pan met de aangekoekte marinade. De pindasaus verwarm je zoals op de verpakking staat aangegeven.

Serveer de supermalse kipsaté van kippendij met bovenop lekker veel pindasaus, daarnaast de flageolets, een beetje rijst en de augurken en uitjes. Top af met gebakken uitjes, kan niet ontbreken! Geniet van je maaltijd!

 

Mijn oordeel: 8,4/10 – Ohhh men, dit is zó lekker. Pindasaus, uitjes, augurk, what’s not to like? De kipsaté is op deze manier ook echt heerlijk, met zachte kippendij en zoet/zoute ketjap. Aanrader. Absoluut.
Ik at dit op 15/4/2020