Kipspiesjes (yakitori) met zelfgemaakte teriyaki, bimi en bulgur

4 apr 2018 | Aziatisch, Rijst, Vlees

IMG_9301

Er was een periode dat ik heel veel kip at. Die periode loopt ongeveer gelijk met een mini-fitgirlperiode/identiteitscrisis en die zijn inmiddels beide ten einde (thank god). De laatste 1 à 1,5 jaar eet ik heel veel minder kip (en ander vlees) om het milieu een beetje te sparen en ook omdat ik kip eigenlijk belachelijk saaie shit vind. Als je er niets mee doet, tenminste. Zo af en toe koop ik weer een filetje om wat lekkers mee te maken en daar ben ik dan telkens toch wel enthousiast over. Zoals deze pulled chicken BBQ pizza of pulled chicken honing-mosterd tortizza’s. Mijn beperkte collectie kiprecepten breid ik nu uit met: yakitori (volgens mij noem je dat zo?) kipspiesjes met zelfgemaakte teriyaki!

Dit heb je nodig (meer dan genoeg voor 1p):
1 kipfilet
50 ml sojasaus
1 of 2 eetlepels honing
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel maïzena
1 knoflookteentje
bimi
bulgur
sesamzaadjes

(50 ml water)
(peper)

Dit moet je doen:
Begin met het maken van de teriyakisaus. Giet de sesamolie in een pannetje met daarin een door midden gesneden teentje knoflook. Niet geperst, want je haalt hem er zo weer uit. Giet de sojasaus erbij met 50 ml water en 1 of 2 eetlepels honing. Laat dit een beetje pruttelen en haal dan de teentjes knoflook eruit. In een kopje maak je een mengsel van de maïzena en een minibeetje water. Dit gooi je bij de hete saus (meteen goed roeren, anders worden het klontjes) en dit laat je nog even indikken. Laat het dan een paar minuten afkoelen en ga verder met de kip.

Bekijk je kipfilet uitvoerig en probeer hem dan in lange repen te snijden. Het hoeft niet perfect, dat zie je later toch niet meer, maar het moeten wel enigszins stevige reepjes zijn. Pak er wat lange satéstokjes bij en rijg daar de kip aan in de vorm van een S die zich steeds herhaalt. Dat is denk ik de meest duidelijke uitleg die ik je kan geven? Haha. De manier van rijgen is trouwens niet perse lekkerder ofzo, maar wel leuk. Verzamel alle stokjes met kip in een bakje en bedek ze helemaal met de teriyakisaus. Dit kun je het beste even (een uur of langer) in de koelkast laten intrekken. Leg de stokjes daarna met de overgebleven saus in een pan met een laagje olie en bak ze op laag vuur aan alle kanten bruin en sticky. Snijd de onderkantjes van de bimi en spoel ze even af. Wok ze in een laagje zonnebloemolie in een grote pan of kook ze in een pan met water totdat ze beetgaar zijn. Ik deed dat eerste maar vond ze nog knéiterhard, niet lekker. Ondertussen laat je een half kopje bulgur 10 minuten weken in een kom met een heel kopje kokend water en wat peper. Als al het water is ingetrokken ben je klaar om je bord vol te scheppen. Verdeel de restjes teriyakisaus over de bulgur en bimi en wat sesamzaadjes over de kipspiesjes, done!

 

Mijn oordeel: 7.1/10 – Over de bulgur en bimi kan ik heel kort zijn: saai. Bimi had ik nog niet eerder gegeten, maar nee, doe mij maar broccoli. Bulgur had ik wel al eens op en dat pak moet simpelweg leeg. De kipspiesjes met teriyaki waren wél heel lekker. Ik vond het net niet helemaal naar echte teriyaki smaken (misschien volgende keer toch maar suiker gebruiken in plaats van honing) maar het was wel heel lekker! Lekker sticky en zoet en zout tegelijk, echt wel mijn ding!
Ik at dit op 28/3/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten