Klassieke asperges met gebakken aardappelen, spekjes en roomsaus

23 jun 2019 | Gezond, Hollands, Vlees

Het seizoen is echt bíjna weer voorbij maar afgelopen week schilde ik m‘n eerste portie witte asperges van dit jaar. In de winkel stuitte ik op een dikke afgeprijsde kilo die ik wel mee naar huis móest nemen. Ik maakte er een klassieke, Hollandse aspergemaaltijd van met grove gebakken aardappels, een makkelijke roomsaus, een eitje en uitgebakken spekjes. Zoooo goed. Volgend jaar weer 😉

klassieke asperges met gebakken aardappelen

Klassieke asperges met gebakken aardappelen, spekjes en roomsaus

Ik maakte er een klassieke Hollandse maaltijd van: asperges met gebakken grove aardappelpartjes, een makkelijke roomsaus, een eitje en uitgebakken spekjes. Zo goed!
Totale tijd 30 minuten
Keuken Hollands
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 700-800 gram asperges
 • 500 gram aardappelpartjes met schil
 • spekjes
 • 2 eieren
 • 1 zakje roomsaus – Ik had die van Jumbo met bieslook.
 • klontje boter
 • zeezout
 • peper
 • verse peterselie

Instructies
 

 • Even vooraf: er zijn zo’n 1001 manieren op internet te vinden over ‘hoe je dé perfecte asperges’ klaarmaakt maar ik vind het soms behoorlijk irritant dat je voor hele eenvoudige dingen, hele gedetailleerde beschrijvingen moet volgen met theedoeken en gekke pannen en weet ik wat. Vandaar dat ik bakken dus ook helemaal niet zo leuk vind. Ik heb deze asperges gewoon heel degelijk, simpel gekookt en ze waren mega lekker. Komt ‘ie!
 • Schil de asperges van de top tot onderaan de stengel rondom. De onderste centimeter van de stengel snijd je eraf, dat is droog. Leg ze dan even aan de kant, de aardappeltjes duren langer namelijk.
 • Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappelpartjes daar met wat (zee)zout en gemalen peper in bruin.
 • In een steelpannetje kook je twee eieren zo hard of zacht als jij wil. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze.
 • In een ander pannetje bak je de spekreepjes krokant zonder olie of boter. Schep het vet ondertussen weg.
 • Zet ondertussen een grote pan met water op het vuur, de allergrootste die je hebt! Voeg wat zout toe en breng het aan de kook. Laat daarna de asperges hier ongeveer 8 minuten in koken. Niet te lang, dan wordt het van die slappe smurrie.
 • In de tussentijd ga je aan de slag met de roomsaus. Die kun je zelf maken maar ik gebruikte dit keer een zakje met roomsaus met bieslook van Jumbo huismerk, vond ‘m heel lekker! Die saus maakte ik volgens de verpakking klaar: poeder met 200ml koud water, aan de kook brengen en daarna een klontje boter doorheen roeren.
 • Serveer de asperges met gebakken aardappelen en het eitje op de borden en top af met de roomsaus, spekjes en eventueel wat verse peterselie.
Trefwoord aardappel, ei, spekjes, witte asperges

Mijn oordeel: 8,1/10 – Op de een of andere manier heb ik nooit zin om asperges te eten omdat ik het zo’n chaos vind. Zoals je hierboven kunt lezen heb je in totaal vijf (5!!) pannen nodig en als je dan in zo’n keukentje staat waar nog een paar andere huisgenoten moeten koken, is dat echt niet chill. Uiteindelijk was het wel héél erg lekker, dus voor af en toe (twee keer per jaar) vind het wel leuk. Ik vind gebakken aardappelen bij asperges trouwens veel lekkerder dan gekookte.
Ik at dit op 17-6-2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten