klassieke griekse salade

In de zomer gaat zo’n klassieke Griekse salade er altijd wel in. In theorie begrijp ik soms niet helemaal waarom (want het is nogal… basic) maar in de praktijk wordt het me toch steeds weer duidelijk. Dit is de salade der salades. Een baken van rust en gezondheid in het gyrosgeweld tijdens een Griekse vakantie. Het heeft feta, het heeft olijven, het is voedzaam, het kost geen drol, het is snel gemaakt, het is vega, het is fris. En je maakt het zo:

 

Dit heb je nodig (2-4p):

1 blok feta
1 komkommer
3 tomaten
1 groene paprika
1 rode ui
10-15 Kalamata olijven
2 el rode wijnazijn
4 el olijfolie
1 tl oregano
zeezout
gemalen peper
brood (zuurdesem)

 

Dit moet je doen:

Was de komkommer, tomaten en paprika. Snijd de komkommer in halve maantjes, de paprika in reepjes en de tomaten in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen. Hussel alles door elkaar in een ruime schaal.

Maak de klassieke Griekse saladedressing door de rode wijnazijn, olijfolie en de oregano te mengen. Breek of snijd de feta in een paar punten en leg deze bovenop de salade. Voeg ook de Kalamata olijven toe – zonder pit eet makkelijker, met pit is Griekser Giet de dressing vervolgens over de salade. Top af met grof zeezout en gemalen peper. Eet de salade met stukjes lekker brood of pita.

 

⭐⭐⭐ – Aan zo’n klassieke Griekse salade kan weinig mislukken, mits je écht lekkere feta en olijfolie gebruikt.
Ik at dit op 4/4/2022