Klassieke stamppot boerenkool met rookworst en piccalilly

Stamppot boerenkool is 10/10! En dat vind ik al 24 jaar lang. Mijn moeder maakte het altijd klaar met rookworst en spek, maar zelf maak ik ‘m eigenlijk altijd zo, met rookworst en piccalilly. Zo fantastisch lekker smeuïg, smokey, zuur en zout. Supersimpel, maar vooruit: als jij niet bent opgegroeid met Hollandse prakkies, leg ik het je hier gewoon een keer uit.

Klassieke stamppot boerenkool met rookworst en piccalilly

Deze klassieke stamppot boerenkool is zo fantastisch lekker smeuïg, smokey, zuur en zout. Supersimpel, ook. Zo maak je 'm!
Totale tijd 30 minuten
Keuken Hollands
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 4 aardappelen
 • 300 gram boerenkool
 • klontje boter
 • scheut melk
 • scheut azijn
 • peper
 • zout

Overig

 • 1 zakje jus
 • 1 gelderse magere rookworst
 • 2 el piccalilly

Instructies
 

 • Zet een grote pan op het vuur met ruim water. Een grote pan. De grootste die je hebt. Schil de aardappelen en gooi die in het water. Keer dan ook de hele zak boerenkool erbij. Schuif de deksel op de pan en laat dit 15 tot 20 minuten koken. Let wel op dat ‘t niet overkookt, natuurlijk.
 • Halverwege de kooktijd leg je de rookworst in de plastic verpakking (de binnenste.) bovenop de boerenkool en aardappelen. Zo verwarmt het mee!
 • In een steelpan meng je het zakje poeder (juuuus!) met koud water, zoals op de verpakking staat. Verwarm dit en laat het zachtjes iets dikker worden.
 • Zijn de aardappelen zacht? Giet alles dan af en stamp het door elkaar met een scheut azijn, scheut melk, een klein klontje (room)boter en peper en zout. Make it real smooth!
 • Schep de stamppot boerenkool op de borden, maak in het midden een kuiltje en giet daar de jus in. Leg er een stuk rookworst bij, plemp er een grote schep piccalilly naast en… geniet!
Trefwoord aardappel, boerenkool, piccalilly, rookworst

Mijn oordeel: 10/10 – Vanaf nu ga ik 10’en geven, geen idee waarom ik dat nooit doe.
Ik at dit op 12-11-2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

 1. Stella

  Je kan mij hier dus eeeecht voor wakker maken, mmmm.. Ik ga gelijk boerenkool op mijn boodschappenlijstje zetten!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten