Labneh (dip van yoghurt) met chiliflakes, hazelnoot of komijn

25 jul 2018 | Midden-Oosters, Vegetarisch

IMG_0126

Morning! Vandaag heb ik een perfect maaltje voor in deze bloedhitte: labneh, in drie verschillende smaken. Dat is uitgelekte yoghurt, zoals hangop, maar dan een hartige versie. Labneh is totáál niet moeilijk te maken, het duurt alleen heel lang. Oja, het is misschien meer een bijgerecht maar aangezien ik ook alles in één keer at, kun jij dat ook gewoon doen. 

Dit heb je nodig:
volle yoghurt (met 1 liter heb je flink veel labneh)
2 teentjes knoflook
zout
olijfolie extra vierge

chiliflakes

hazelnoten
peterselie
zeezout

komijnpoeder
citroensap

Dit moet je doen:
Heb je mijn recept voor hangop al eens gelezen? Dit is dus bijna hetzelfde verhaal! Pak een zeef, een grote kom en een schone theedoek. Maak de theedoek een beetje vochtig, knijp ‘m goed uit en bekleed daarna de zeef ermee. Die hang je boven de grote kom en in de zeef met theedoek giet je de yoghurt. Knijp hier twee teentjes knoflook boven uit en strooi er een paar snuffen zout bij. Roer alles goed door elkaar en zet het hele gevaarte dan in de koelkast voor een uur of 8. Langer kan natuurlijk ook, dan lekt er nóg meer vocht uit en wordt de labneh nog dikker. Ik heb het ruim 24u laten staan omdat dat voor mij handig was i.v.m. werk maar iets korter kan ook zeker wel.

Als de yoghurt goed is ingedikt, schep je het over in een kommetje. Of meerdere, zodat je er meerdere smaakjes aan kunt geven. Ik maakte één schaaltje met lekker veel chiliflakes (een mix waar ook zout bij zit) en olijfolie. Een ander schaaltje gaf ik smaak met een paar scheutjes citroensap, komijnpoeder en olijfolie. Voor de laatste variant hakte ik hazelnoten fijn, die strooide ik samen met zeezout, verse peterselie en olijfolie over de labneh. Eet de dips met naanbrood (lees hier hoe je dat zelf kunt maken!), pitabroodjes of met Libanese wraps. Die kun je in ieder geval kopen bij de Albert Heijn en ze zijn echt héél lekker, zeker als je ze een beetje opwarmt in een pan.

Onze favoriet was sowieso die met chiliflakes, lekker een beetje pittig! Ook die met komijn en citroen vond ik heel lekker, maar dan moet je wel van komijn houden. De minste bijzondere was die met hazelnoot, terwijl ik juist had verwacht dat dat de klapper was. Was gewoon een beetje saai, maar met een lekkere olijfolie en zeezout kon ik er toch nog wat van maken. Maar niet perse een aanrader dus helaasss, maar die andere twee wel!

Mijn oordeel: 7,5/10
Oordeel eetgenoot (Ilona): ze reageert niet maar ik weet dat ze ‘t heel lekker vond
Ik at dit op 8/6/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten