7x leuke podcasts die je nog niet kent (augustus 2021)

4 jan 2021 | Leven

leuke podcasts

Ik weet niet of ik trots of schaamte voelde toen Spotify me laatst liet weten hoeveel uur ik het afgelopen jaar heb besteed aan podcasts. Bijna 13.500 minuten, 225 uur. Het vinden van nieuwe, leuke podcasts voelt als het ontdekken van een goudmijn. Lekkere stemmen die je meenemen in een verhaal, je vermaken, je gedachten doen afdwalen… Dit zijn 7 leuke podcasts die jij waarschijnlijk nog niet kent!

 

1 Wraak

Twee genres waarbij ik extra verrast ben als ik een pareltje vind: misdaad en fictie. Ik vind het al snel te complex of nep, maar Wraak (van 3FM) was me d’r eentje hoor. Deze achtdelige podcastserie gaat over een moord en de zoektocht naar de dader. Er komen actuele thema’s voorbij, denk aan #metoo, en de podcast voelt bijna aan als een soort hoorspel. Niet alleen de stemmen zijn fijn om naar te luisteren, ook de andere geluiden zwepen het verhaal echt op. Knisperende paden, wind door de bomen, klotsend water… Ik luisterde Wraak tijdens het wandelen op donkere, regenachtige herfstdagen voor de full experience. Bijna eng.

 

2 Held In Eigen Verhaal

Deze mooie podcast is van presentatrice Iris Enthoven. In iedere aflevering praat ze met iemand met een goed verhaal. Heftige verhalen, vooral, met een inspirerende boodschap. Veel podcasts met deze insteek vind ik wat belerend of zweverig, maar deze niet. Deze verhalen zijn écht heftig en, sad but true, dat is wel precies de dramatiek die boeit. Denk aan het verhaal van een jonge meid met borstkanker en hoe zij zich staande houdt, een man die de aanslag in Parijs meemaakte of iemand die jarenlang seksueel misbruikt is. Held In Eigen Verhaal vind ik één van de beste podcasts van dit lijstje.

 

3 Menstruatiemeisjes

Een vrije nieuwe en absoluut baanbrekende podcast: Menstruatiemeisjes. Honorata en Lieke willen het taboe rondom ongesteldheid, hormonen en alles wat daarbij komt kijken doorbreken. Denk je nu: huh, is dat nou echt zo nodig? Ja. Ga ‘m maar eens luisteren – dan merk je vanzelf welke onzichtbare dingen in de maatschappij bijdragen aan ongelijkheid en onnodig ongemak. Ze onderbouwen hun standpunten en ideeën goed, maar ze durven ook onwetend te zijn. Ook fijn: de podcast is nieuw en geen studioproductie, maar het voelt (nu al) fijn professioneel aan. Zeker een podcast die jij in 2021 moet luisteren.

 

4 Dom Doen

Geef een groep vrienden een microfoon en je hebt een podcast. Classic. Scroll je door Spotify, dan zie je dat deze standaardformule vooral opgaat voor mannen. Maar luister je naar de podcast Dom Doen, dan word je als vanzelf opgezogen in de vriendinnengroep van Myra, Malika en Sanne. Het grappige is dat mijn moeder deze podcast ontdekte en ‘m me tipte onder het mom van ‘het is net alsof ik naar jou en je vriendinnen luister’. Precies zo zou ik het ook omschrijven. De begintune is lekker, hun onderwerpen zijn verrassend (van racisme en feminisme tot duurzame fashion en vriendschap), hun perspectieven verschillend en de toon is jong, grappig en fris. Beetje bot, beetje gewaagd. Hou ik wel van. Extra leuk: ze vertellen veel over Utrecht (Dom Doen, de Dom, snap je?) en ik herken daarom veel van hun voorbeelden.

 

5 Jurre’s Date

Ook deze leuke podcast boeit me ontzettend. In Jurre’s Date spreekt presentator Jurre Geluk iedere aflevering af met iemand die je normaal niet zo snel zou spreken. Serieus: de allergekste en allermooiste verhalen komen voorbij. Bijvoorbeeld van een pornoregisseur, een dragqueen en het verhaal van iemand die slachtoffer werd van een pooier. Hij vraagt ze alles wat jij ook zou willen vragen (maar waarschijnlijk niet zou durven). Dit zijn van die fijne, goede podcasts die me door een flinke schoonmaaksessie heen helpen.

 

6 Kan Je Even Langskomen?

Deze serie heb ik in twee dagen gebinged, wist Spotify me te vertellen bij mijn 2020 Wrapped. Ik vond ‘m dan ook zó leuk! Kan Je Even Langskomen? is het verhaal van de 29-jarige Lucas die onverwacht vader wordt na een onenightstand. In veertien korte afleveringen vertelt hij over hét gesprek (dat begon met ‘kan je even langskomen?’), de shock en zijn hele ontwikkeling daarna. Over het vertellen aan zijn vrienden en ouders tot aan ruzies met de moeder van het kind. Alles vertelt hij openhartig met (HEEL) veel humor. Ik heb me die hele twee dagen rot gelachen om zijn gedachten en zijn manier van vertellen. Zeker luisteren!

 

7 Wat Ik Wou Dat Ik Wist

Deze mag niet ontbreken in het lijstje met leuke podcasts, ook al tipte ik ‘m al eerder in dit lijstje. Ik vind namelijk dat Wat Ik Wou Dat Ik Wist meer aandacht verdient. De host van de show, Kelly, uploadt al dik twee jaar iedere week een aflevering. Daarin bespreekt ze eerst opvallend nieuws (à la RTL Boulevard) (heerlijk), daarna tipt ze leuke boeken en series en vervolgens duikt ze dieper in een bepaald onderwerp. Zoals prestatiedruk, online daten of het vinden van een hobby. Om de podcast heen bouwt ze langzaam een hele online community op. En dat allemaal in haar eentje, ik vind het knap.

 

Meer leuke podcasts ontdekken?

Klik hier voor de 10 beste Nederlandse podcasts van 2020. Heb jij nog tips voor mij?

 

 

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

  1. Daphne

    Leuke tips! Als je benieuwd bent om meer te leren over duurzaamheid is ‘Tess to Sustainability’ ook wel een toffe podcast! Lekker luchtig en laagdrempelig.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten