makkelijke_labneh

Aju grillworst en kaas, hello labneh! Bij de volgende borrel blaas jij iedereen omver met deze exotische snack. Serieus: het enige wat je nodig hebt is yoghurt, beetje kruiden, beetje toppings. En een beetje tijd: labneh wordt lekker dik en romig door de yoghurt uit te laten lekken. Eigenlijk is het hartige hangop!

Dit heb je nodig (2p, als snack):

0,5 liter volle yoghurt
0,5 tl komijn
handje pistache
granaatappelpitjes
zout
chiliflakes
olijfolie extra vierge

Dit moet je doen:

Let’s go! Pak er een zeef, een schone theedoek (of speciale kaasdoek) en een bak waar de zeef hoog in kan hangen bij. Leg de theedoek in de zeef en giet de yoghurt erin. Doe maar gewoon het hele pak, met de andere helft maak je dan hangop als lekker zoet toetje Je hoort het vocht meteen door de theedoek en door de zeef in de bak druppen. Helemaal goed! Zet dit tenminste vier uur in de koelkast. Ik liet mijn zeef zo’n vijftien uur hangen, waardoor de textuur echt héél dik en romig was, maar na vier uur is het ook echt heel erg prima.

Dikke yoghurt? Tijd voor de rest. Roer de komijn en een flinke snuf zout door de yoghurt en smeer het uit op een bord. Versier de labneh met granaatappelpitjes en met fijngehakte pistache. Top af met wat chiliflakes (hoeft niet) en een lekker grote scheut van een goede olijfolie (hoeft wel). Lepel de labneh op met stukjes brood of wraps, net wat je nog hebt liggen.

 

Mijn oordeel: 8,1/10 – Je denkt: wat een gedoe met zo’n zeef en een doek. Valt echt alles mee, gewoon gelijk uitspoelen en wassen als je labneh hebt gemaakt. Best gek dat ik het zo lekker vind maar ook zo lang niet heb gemaakt. De laatste keer is alweer twee jaar geleden! Dat recept check je hier.
Ik at dit op 11/7/2020