makkelijke_melanzane

Jij hebt nodig: gemak, eenvoud. Iets om je verdriet mee weg te kanen en/of comfort in te zoeken. Iets met zo’n lading groente dat je tot het weekend nog vitamine C schijnt. Ik geef: deze makkelijke melanzane parmigiana met spinazie, tomaat, ui en aubergine. De laag kaas bovenop kan niet ontbreken, die is echt zoooo goed!

Dit heb je nodig (2p):

1 blik gepelde tomaten
1 aubergine
200 verse spinazie
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 el Italiaanse kruiden
half bakje mascarpone
100 gram geraspte kaas
verse basilicum

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenrooster met bakpapier. Was de aubergine en snijd er met een scherp mes (of zo’n mandoline) (zo heet dat toch?) dunne plakken van. Leg die allemaal naast elkaar op het rooster en smeer ze in met een klein beetje olijfolie. Zet dit voor ongeveer 10 minuten in de oven, totdat ze zacht en lichtbruin zijn.

De oven laat je aan. Ondertussen heb je namelijk alvast de rest van de melanzane gemaakt. In een pan fruit je een gesnipperd uitje en lekker veel knoflook aan in olie en dat breng je op smaak met Italiaanse kruiden. Gooi hier een blik gepelde tomaten bij én wat fijngesneden verse spinazie. Laat alles tot een saus pruttelen.

In een (kleine) ovenschaal ga je bakken! Begin met een laag tomatensaus, ongeveer de helft van alle saus. Daarop leg je een laagje van de gegrilde aubergine, gevolgd door meer tomatensaus en dan nog een laag aubergine. In een schaaltje meng je de mascarpone met de geraspte kaas. Verdeel dit over de melanzane. Dat wordt straks een heuuuule lekkere, dikke kaaslaag. Zet dit voor 20-30 minuten in de oven, nog steeds op 180 graden.

Als ‘ie klaar is (bruin, gesmolten en krokant…) schep je het met uiterste concentratie op twee borden. Top het af met verse basilicum. Eetsmakelijk!

PS over een uur heb je weer honger en dan pak je een paar toastjes met brie, oké?

 

Mijn oordeel: 7,8/10 – Zooooo simpel maar ook écht heel lekker. Dat kwam natuurlijk voornamelijk door die laag mascarpone bovenop, maar ook de geroosterde aubergine proefde je er goed in terug. Om het net wat meer vullend te maken doe ik er de volgende keer misschien een paar lasagnevellen tussen! In ieder geval ga ik sowieso weer iets met die laag mascarpone-geraspte kaas maken!
Ik at dit op 26/3/2020