makkelijke paella

Fun fact: toen ik laatst in Madrid was, durfde ik geen paella te bestellen. Dat heb ik zelfs nog nooit gedurfd. Het stond dit keer wel op mijn to-eatlijstje, maar ik vond die inktvis en andere zeemonsters die me aanstaarden toch net wat te intimiderend. Bovendien: ik was alleen en die megagrote schalen móét je wel delen. Goed. Deze makkelijke paella met een lekker stukje vis en zoute chorizo is niet traditioneel maar wél heel lekker! Ik vertel hoe je ‘m maakt!

 

Dit heb je nodig (2p):

1 witte ui
3 teentjes knoflook
1 tl gerookte paprikapoeder
stukje chorizo (7-8 cm)
1 rode paprika
1 blik gepelde tomaten
1 klein kopje paellarijst (of risottorijst)
400 ml visbouillon
1 buisje saffraan (0,05 gram is dat)
2 visfiletjes (ik had Yellowtail, maar een andere witvis kan ook)
halve citroen

boter om in te bakken
peper
zout

 

Dit moet je doen:

Snipper het uitje en pers de teentjes knoflook. Snijd de paprika en chorizo in hele kleine stukjes. Verwarm een klont boter (of scheut olijfolie) in een ruime pan en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens meteen de gerookte paprikapoeder, chorizo en paprika toe. Bak nog een minuut of 5 mee.

Daarna gooi je de paellarijst, gepelde tomaten uit blik en visbouillon erbij. Roer ook de saffraan + het water waarin je de draadjes hebt laten weken door de paella. Dek de pan af met een deksel en laat dit op laag vuur zo’n 5 minuten pruttelen. Roer af en toe door: de rijst kan een beetje gaan aankoeken. Wil je niet. Laat de makkelijke paella vervolgens nog eens 10-15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan zodat het vocht verdampt.

Bak ondertussen de visfiletjes af. Dat doe je door ze droog te deppen, aan beide kanten in te smeren met peper en zout en vervolgens te bakken in een klontje boter. Zo’n 3-4 minuten per kant is voldoende. Je wil niet dat er van dat witte vocht uit komt glibberen – dat is eiwit en dat betekent dat de vis al té gaar is.

Serveer de superrrrmakkelijke paella met bovenop het stukje vis. Leg er ook een partje citroen bij en knijp die uit over de paella voordat je gaat eten. Een beetje peterselie maakt het extra fris

 

⭐⭐⭐ en een half – De chorizo + tomaat + vissige tonen waren écht heel goed. De saffraan proefde je er subtiel in terug en het stukje vis bovenop maakte het echt af. Het ziet er niet per se echt uit als paella (dus -1 ⭐), meer als een risotto, maar de smaken waren dat wel degelijk. Denk ik dan hè, want ik heb nog nooit echte op. Oh en ik wil het voordeel van niet alle schelp- en schaaldieren met je handen nog hoeven pellen toch ook nog even benadrukken. Dus.
Ik at dit op 5/4/2022