IMG_3465

Shakshuka blijft echt een indrukwekkend iets. Het klinkt niet alleen exotisch en spannend, het zit er ook zo uit. In werkelijkheid is shakshuka extreem makkelijk te maken en omdat je de ingrediënten kunt aanpassen aan wat je nog in de koelkast hebt liggen, is het ook een hele goedkope maaltijd. Tel op dat het ook nog eens een heel bekend vegetarische recept is (Week Zonder Vlees! Wie doet mee?!) en dat je achteraf maar één pan hoeft af te wassen. Deze versie met frisse Amsterdamse uitjes was ook weer heerlijk.

Dit heb je nodig (1p*):

2 pitabroodjes
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 teentje knoflook
2 eieren
halve eetlepel komijnpoeder
halve eetlepel paprikapoeder
Amsterdamse uitjes
verse koriander
peper
zout

* 1 grote portie, voor 2 personen zou ik twee broodjes, een paprika en een of twee eieren (en eventueel een ui) extra toevoegen

Dit moet je doen:

Zet een koekenpan met een goede anti-aanbakbodem op het fornuis en verwarm er een scheutje olie in. Pers een teentje knoflook en fruit dat kort aan. Schep dan de tomatenpuree erbij en bak het samen met de kruiden (komijn en paprikapoeder) even mee. Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes en bak ook die even mee.

Na een paar minuten giet je de tomatenblokjes erbij. Roer het goed door. Maak twee kuiltjes in de pan en giet daar een voor een een eitje in. In brak het eitje eerst in een glas, zodat ik het heel rustig in de shakshuka kon gieten. Ook handig: als het eitje rot blijkt te zijn, heb je niet meteen heel je gerecht verpest. Schuif een deksel op de pan en laat dit ongeveer 8-10 minuutjes staan zodat de eieren in de saus pocheren. Houdt het wel een beetje in de gaten, het is namelijk ook niet lekker als de eieren knetterhard worden.

Ondertussen bak je de pitabroodjes af in de oven. Ook snijd je de koriander fijn en de Amsterdamse uitjes in halfjes. Als de shakshuka klaar is, verdeel je de koriander, uitjes en nog wat zout en peper. De pan schep je leeg met stukjes pitabrood!

Mijn oordeel: 7,8/10 – De zure uitjes zijn hier echt heel lekker bij! De rest van de smaken zijn best, hoe noem je dat, zwoel? zacht? En die uitjes frissen dat echt een beetje op.
Ik at dit op 4/3/2019