Makkelijke wontonsoep (vulling van kipgehakt) met paksoi en mais

12 nov 2018 | Aziatisch, Soep, Vlees

wonton_soep

Een hele goedemorgen allemaal! Mijn weekend begon ronduit kut: vrijdagavond kletterde de inhoud van mijn hele cameratas van metershoog op de grond maar bijzonder genoeg is er maar één lens kapot. Ik heb wel ff gejankt, ja. Zaterdag onderging ik zogenaamde foodtherapie: in stilte stond ik rustig dertig wontons te vouwen voor in een Chinese wontonsoep, gevuld met een simpel mengsel van onder andere kipgehakt en sojasaus. Daarna was ik weer helemaal zen, fuck yoga!

 

Dit heb je nodig (2p):

wontonvellen*
kipgehakt
sojasaus
chilipoeder
vissaus
sesamolie (als je dat hebt)
gember (2 cm)
2 teentjes knoflook
1-1,5 liter kippenbouillon (van twee blokjes)
paksoi
mais

* ik kocht mijn wontonvellen (Happy Belly was het merk) bij een toko in de buurt en ik denk dat iedere toko ze wel heeft, ik had een pakje met ongeveer 30 vellen voor ongeveer anderhalve euro

 

Dit moet je doen:

Vooraf wil ik even zeggen dat dit niet dé manier is om wontonsoep te maken. De ingrediënten in de echte versie zijn vaak veel lastiger te vinden maar ik vind het wel zo leuk als jullie mijn recepten ook zonder al te veel moeite na kunnen maken. Bovendien vind ik het zelf ook niks als ik eerst zes winkels langs moet gaan voor bijvoorbeeld bamboe. Voor mijn recept moet je alleen even langs een toko, maar ik heb ook recepten gevonden waar je de wontonvellen kunt vervangen door filodeeg en dat kun je overal kopen.

Haal de wontonvellen uit de vriezer en laat ze op je aanrecht ontdooien terwijl je met de vulling voor de wontons aan de slag gaat. De vellen krijg je (half)bevroren niet in hun geheel van de stapel af, dus laat het echt ontdooien. Leg daarna bovenop een theedoek die een kléin beetje vochtig is, de vellen drogen ook nog eens snel uit.

Die vulling dus: die maak je door het kipgehakt te mengen met sojasaus, vissaus, twee geperste teentjes knoflook, wat chilipoeder en lekker veel geraspte gember. Tot slot voeg je ook nog een beetje peper en zout toe. Van de sojasaus heb ik ongeveer 7-8 eetlepels toegevoegd en van de vissaus ongeveer 2 eetlepels. Ook deed ik er een klein scheutje sesamolie bij, altijd lekker. Voeg gerust meer toe, dit is om je een beetje een idee te geven van de verhouding, vissaus is namelijk best wel sterk spul! Vooral ook niet aan het flesje ruiken, dan verdwijnt je eetlust spontaan. Prak alles met een vork goed door elkaar en haal dan voorzichtig je eerste wontonvelletje los.

In het midden van het vierkantje leg je een balletje vulling zo groot als een theelepeltje. Maak de randen van het vel met wat water een beetje vochtig en vouw het vel zo dubbel dat je een driehoek hebt. De hoeken aan de langste zijde vouw je naar binnen, dan heb je een soort envelop met het flapje open. Geen duidelijke uitleg? Kijk dan ff goed naar dit plaatje, die heb ik gebruikt! Ik raakte de weg ergens tussen stap 3 en 4 al kwijt en daarom lijken mijn wontons niet echt maar daar proef je niks van. Er zijn trouwens heel veel manieren om wontons te vouwen maar dit leek mij de meest eenvoudige.

Leg de gevulde wontons even aan de kant, ook onder een vochtige doek als je lang bezig gaat zijn met vouwen. Zet een grote pan op het vuur met daarin een liter tot anderhalve liter bouillon, een scheut vissaus en een paar stukken gember. Breng dit aan de kook en gooi daarna de wontons erbij, ongeveer 5 per persoon. De rest kun je invriezen en op een later moment weer in een soep ontdooien. Zorg dat je ze in een beetje ruim water kookt én dat het water niet alle kanten op borrelt (dus niet op de hoogste stand) want dan stuiteren de wontons kapot. Laat dit ongeveer een kwartier borrelen, zo gaart het gehakt en de wontonvellen worden doorzichtig.

Snijd een paar stengels paksoi in reepjes en gooi dat samen met wat mais als laatste in de soep. Laat dat nog een minuutje koken zodat het slinkt en opwarmt. Haal de stukken gember weer uit de pan. Dien de wontonsoep op in een mooi, diep bord en eet ‘t vooral met een lepel.

 

Mijn oordeel: 7,2/10 – Dit is niet helemaal mijn ding, dat slijmerige goedje in een simpele soep. Ik zei het al eerder: ik ben ook helemaal niet zo van de soep. Ik weet ook niet waarom ik dit zo nodig moest proberen. Wel vond ik de vulling van kipgehakt heel smaakvol en goed gelukt én ik vond het een hele leuke bezigheid, dat vullen en vouwen. Oh! De zoete mais vond ik ook een heel goed idee van mezelf, dat was een hele lekkere smaak bij al het zoute. Ik heb nog een voorraadje wontons in de vriezer liggen en die ga ik zeker koken in bouillon als ik geen eten in huis heb maar verder vond ik dit gewoon niet zo geweldig. Iemand anders hier wel fan van (wonton)soep?
Ik at dit op 10/11/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Fien

  Haha je houde niet eens van soep! !

  Antwoord
 2. Rose hesselink

  Ik vind je recept prima, maar de beschrijving nogal grof
  Wat de vulling van de wontons betreft. Je geeft niet aan hoeveel gehakt gebruikt moet worden, maar wel dat er 7 a 8 lepels sojasaus en 2 lepels vissaus moet worden gebruikt. Mijn hemel, dat js een zwembad! En kipgehakt is al zo vochtig. En dan ook nog sesamolie????
  Verder “gooi “ ik niets in gerechten wat u 2 x doet, maar voeg ik het er aan toe.
  Ook heb ik nog nooit wontons zien stuiteren..
  ik ben gek op wontonsoep en zoek steeds naar interessante recepten maat het uwe spreekt, ondanks de ingredienten, niet aan

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten