marokkaanse balletjes

Ohhh yes mensen, dít is heerlijk. Je denkt: nou, simpel saussie met balletjes. Het was echt fantastisch lekker, heel zoet door de tomaten en dadels, kruidig door de ras el hanout en lekker zout en fris door de toppings. Een soort vega kofte, maar eigenlijk helemaal niet. In ieder geval: vet lekker!

Dit heb je nodig (2p):

vegetarische balletjes
1 el ras el hanout
2 teentjes knoflook
1 witte ui
250 ml passata
5 dadels
peper en zout

feta
halve citroen
1 kopje couscous
half blokje groentebouillon
halve rode ui (of pickled ui)

Dit moet je doen:

Even een korte disclaimer: ik topte deze maaltijd af met ingelegde rode ui. Dat is helemaal niet lastig om te maken, maar ik kan me voorstellen dat je daar geen zin in hebt. Ga dan gewoon voor rauwe, rode ui. Check dit recept voor uitleg voor het maken van ingelegde ui.

Oké, verder. Pak er een ruime koekenpan bij en verwarm daar een scheut olijfolie in. Snipper het uitje, pers de teentjes knoflook en fruit dat aan. Gooi de ras el hanout erbij en bak dat ook nog even mee. Gooi vervolgens de vegetarische balletjes erbij en bak ook díe nog een minuut of 4-5 mee. Snijd de dadels in stukjes. Voeg de dadels en de passata toe aan de balletjes. Laat dit tenminste een kwartiertje pruttelen, voeg zo nodig nog een scheut water toe. Breng op smaak met peper en zout.

Laat de couscous wellen in een dubbele hoeveelheid gekookt water met een blokje groentebouillon. Is de stoof klaar? Serveer dan een paar grote scheppen saus en balletjes met daarbij couscous. Top het af met verbrokkelde feta, de rode ui en een partje citroen. Maakt ‘t lekker fris. Eetse!

 

Mijn oordeel: 8,5/10 – Jaaa, aanrader! Het lijkt supersimpel maar de smaken kwamen allemaal echt zo goed samen. Love it. Meer Marokkaanse balletjes? Check dit.
Ik at dit op 18/8/2020