Marokkaanse stamppot met zuurkool, dadels, ras el hanout en vega balletjes

IMG_2116 (1)-001

Hoe gek worden jullie van mij en mijn stamppotten? Niet? Ok mooi. Ik ben nog lang niet uitgestampt namelijk, je kunt zóveel combinaties maken. Dit keer maakte ik bijvoorbeeld een stamppot met zuurkool met een Marokkaanse twist. In plaats van rozijnen voegde ik dadels doe en met een klein beetje ras el hanout en wat vegetarische balletjes werd het echt fan-tas-tisch. Niet heel fotogeniek, dat moet ik toegeven, maar echt een mega lekker potje multiculti.

Dit heb je nodig (2p):

zuurkool (1 verpakking)
aardappelen (500 gram)
vegetarische balletjes
handje dadels*
1 eetlepel crème fraîche
1 eetlepel ras el hanout
zakje jus

* tip: bij de AH kun je voorgesneden dadels kopen in kleine stukjes, niet eens echt duurder

Dit moet je doen:

Ben ik de enige die de manier waarop zuurkool klaargemaakt moet worden echt heel raar vindt? Zo lang en met zo weinig vocht. Goed, ja, het lukt wel altijd dusss hier het recept:
Zet een pannetje op het vuur met daarin de inhoud van een zak zuurkool inclusief al het vocht dat daarbij zit. Giet daar nog een scheut water bij, volgens de verpakking moet dat ongeveer 5 eetlepels zijn. Breng dit aan de kook en laat dit met een deksel op de pan ongeveer 20 tot 30 minuten staan. In een andere pan kook je de aardappelen (die je gewoon lekker voorgekookt en voorgeschild koopt hè) in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar.

Als de zuurkool klaar is, roer je er een handje fijngesneden dadels doorheen. Die hoeven niet helemaal mee te koken maar zo worden ze wel iets zachter, dat eet lekkerder. In een koekenpan bak je de vegetarische balletjes rondom aan in wat olie of boter. Smelt er daarna een klontje boter bij en voeg een zakje juspoeder toe. Blus dit af met water (hoeveelheid staat op het zakje) en roer het tot een fijne jus. De balletjes laat je er een beetje in mee bakken, dan trekt de smaak er lekker in.

Giet de aardappelen af en voeg de zuurkool met stukjes dadel toe. Schep er een flinke lepel crème fraîche bij en een eetlepel ras el hanout kruiden. Prak alles met een stamper tot een fijne en smeuïge stamppot. De Marokkaanse ras el hanout kruiden geven súperveel smaak, een beetje zoetig door de kaneel maar ook heel fris. Ik vond het niet eens nodig om nog peper en zout toe te voegen!

Dien een paar grote scheppen zuurkool op met daarop de vegetarische balletjes in de jus en eventueel wat peterselie of iets anders groens om het er nog een beetje appetijtelijk uit te laten zien. Fotogeniek is ‘t niet echt. Wel HEEL lekker!

 

Mijn oordeel: 8,5/10 – Heel onverwachts vond ik dit dus heel lekker. Vooral die ras el hanout vond ik vooraf tricky maar ik ben blij dat ik ‘t wel geprobeerd heb. Zolang je niet teveel van die sterke kruiden toevoegt, is het heel lekker smaakvol. Ik moet ook weer eens hete bliksem maken, ook zo lekker met zuurkool.
Oordeel eetgenoot (Kelly): 8,5/10 – “Echt heel lekker, volgende keer moeten we wel meer appelmoes in huis hebben. En iets meer jus. Maar ik had zo’n zin in zuurkool en het was echt heel erg lekker!”
Ik at dit op 7/11/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten