Mexicaanse ovenschotel met kip, rijst, guacamole en chips

IMG_1483

Vandaag is mijn eerste dag als kersverse masterstudent en dat brings back memories. Naar mijn allereerste studentenhuis bijvoorbeeld, met een bezemkast als kamer. Daar had ik ook al de ambitie om foto’s te maken van mijn eten maar ik had letterlijk (!) geen daglicht. Één van mijn toenmalige lievelingsgerechten was deze Mexicaanse ovenschotel met rijst, kip en chips. Dat recept was van een huisgenoot en ik probeerde ‘m afgelopen weekend net zo lekker na te maken. Niet zo fotogeniek maar lékker!

(oooh en ik vind het zo stom dat het weer eerder donker wordt, merk het meteen aan de kleuren op foto’s)

Dit heb je nodig (4p):
2 kipfilets
2 kopjes witte rijst
1 paprika
blik tomatenblokjes
blik kidneybonen
zakje kruidenmix fajita
paar handjes tortillachips (die pittige Doritos bij voorkeur!)
geraspte kaas
guacamole uit een potje (of zelf maken)
crème fraîche

Dit moet je doen:
Ik begin met een tip: maak dit gerecht alleen als je voor meerdere mensen tegelijk kookt, vanaf 3 personen ofzo. Je hebt namelijk best veel ingrediënten nodig waarvan je niet minder kunt inkopen. Wel veel vet goedkope dingen (behalve de kip) dus dat is nóg fijner als je met een groep eet. Als je je eetgenoten altijd laat meebetalen tenminste, zoals ik, haha. Goed, genoeg tatta-gepraat, aan de slag!

Kook per persoon een half kopje rijst in een heel kopje water. Goed roeren, zeker met zo’n grote hoeveelheid koekt het snel aan. Snijd de kipfilets in grove stukjes en marineer ze met het zakje kruidenmix. Ik ging voor fajita, voor kip, maar volgens mij kun je prima elke Mexicaanse kruidenmix gebruiken. Bak de kip in een koekenpan met een beetje olie totdat de stukjes helemaal gaar zijn. De paprika snijd je in blokjes.

Vet een grote ovenschaal in met een beetje olie en bedek de bodem met wat tomatenblokjes. Verdeel hier alle rijst overheen, gevolgd door nog wat tomatenblokjes en de stukjes paprika. De kidneybonen spoel je af, laat je uitlekken en verdeel je ook over de ovenschaal. Dan een laagje kip, de rest van de tomatenblokjes en een grote lading geraspte kaas. Bovenop verkruimel je met je handen wat tortillachips en met nog een klein beetje kaas bovenop, zet je ‘m in de oven. Ongeveer een kwartiertje op 180 graden, eventueel op de grillstand zodat de kaas een beetje verkleurt. Ondertussen zóu je zelf guacamole kunnen maken maar je kunt ook gewoon zo’n potje of (iets lekkerder) een bakje van een versafdeling kopen. Ik vind zelfgemaakte guac wel echt heel lekker maar zo’n rotwerk.

Dien een grote schep van de ovenschotel op met wat guacamole, een lepel crème fraîche en wat extra chips. Niet perse heel fotogeniek maar lékker dat het is!

 

Mijn oordeel: 8/10 – Maar ik wist al dat het heel lekker zou zijn.
Oordeel eetgenoot (Ilona): 7,8/10 – “Vond het echt heel lekker, vooral door de chipjes en kaas. Ik hou zelf niet echt van bonen maar dat mocht de pret niet drukken. Lekker comfortfood met een kater.”
Oordeel eetgenoot (Kelly): 7,5/10 – “Vond hem net iets te waterig maar dat kwam waarschijnlijk doordat er bij mij geen kip in zat. Verder vond ik het jammer dat ik er niet zoveel van kon eten omdat ik brak was. Want hij was heel lekker, vooral met de guac en creme de la fresh.”
tip: gooi de kruiden gewoon door de ovenschotel als je ‘m zonder kip eet, die smaak heb je echt nodig
Oordeel eetgenoot (Keylee): 8/10 – “Lekker met die rijst erin. Ik vind zelf de chips ernaast lekkerder dan erop. Twee dagen later is de ovenschotel nog lekkerder (net gehad)”
Oordeel eetgenoot (Florine): 8/10 – “God ik ben echt een slechte recensent. Ik vind altijd alles lekker maaar ik denk een 8. Vind verse guac lekkerder maar verder helemaal top.”
Ik at dit op 1/9/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten