zelfgemaakte pindasaus

Waarom zelfgemaakte pindasaus als je het ook bij de sausafdeling kunt halen? Dat was tot een aantal dagen geleden mijn lijfspreuk maar het tij is gekeerd! Want ik had geen pindasaus in huis en mijn lichaam schreeuwde om nasi, dus toen móést ik wel zelf wat fabriceren. En, ach ja, het moet ff gezegd worden: daar is dus écht geen kunst aan. Het duurde plusminus 26 jaar maar dan heb je ook wat. Superlekkere nasi met seroendeng én snelle en simpele maar zelfgemaakte pindasaus, welteverstaan.

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje zilvervliesrijst
1 klein blikje edamameboontjes
1 paprika
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 tl komijn
1 tl koriander
1 tl kurkuma
1 tl sambal
1 tl geraspte verse gember
2 el ketjap
2 el sojasaus

2 eieren
seroendeng

Voor de pindasaus:
3 el pindakaas
100 ml water
1 tl sambal
2 el ketjap
1 el basterdsuiker

 

Dit moet je doen:

Verwarm een scheut olie in een ruime pan. Snipper de ui, pers de knoflook en fruit alles aan in de olie. Snijd de paprika in blokjes en voeg die ook toe. Net als de edamameboontjes. Voeg vervolgens alles van de ingrediëntenlijst van komijn tot en met gember toe. Bak dit ongeveer 5 minuten.

Kook de rijst en voeg toe aan de rest van de nasi. Hussel door en voeg de sojasaus en ketjap toe.

Maak ondertussen ook die veelbesproken pindasaus klaar. Meng alle ingrediënten door elkaar in een steelpan en breng tegen de kook aan. Blijf goed roeren! Is het te dik? Voeg meer water toe. Tada, zelfgemaakte pindasaus!

Oh! Vergeet de spiegeleitjes niet! Die bak je ook in olie totdat de randjes een beetje crispy zijn.

Serveer de nasi met bovenop de pindasaus en het eitje. Versier met een beetje seroendeng.

 

⭐⭐⭐⭐ – Ik at het drie dagen op rij (want was die eerste avond vergeten dat Joran niet thuis at) en ook die allerlaatste hap op dag drie was nog heerlijk. De pindasaus was goed en overdreven snel gemaakt dus die hou ik er sowieso in. Maar ik kan zeker niet beloven dat ik nooit meer zo’n lekkere kant-en-klare in de magnetron zet.
Ik at dit op 2/12/2021