Oosterse wok met teriyaki en suikerpinda’s

22 jun 2018 | Aziatisch, Vegetarisch

IMG_0239

Morning! Vandaag geef ik je het recept voor een bord vol met Oosterse smaken: mie met wokgroenten zoals sojaboontjes en teriyakisaus on top. Oh, en suikerpinda’s! Die geven het gerecht net een beetje meer smaakdimensie (hoor mij eens) en ik houd sowieso gewoon van zoet-zoutcombinaties. Mijn zelfgemaakte teriyakisaus was niet perfect maar ik ga je wél uitleggen hoe ‘t dan wel moet. Hieronder dit extreem makkelijke recept!

Dit heb je nodig (2p):
mie (ongeveer 8 nestjes)
Oosterse wokgroenten (eentje met sojaboontjes)
suikerpinda’s

sojasaus (ongeveer 30 ml?)
sesamolie
2 theelepels bruine suiker
teentje knoflook
mirin (had ik niet maar dat maakt het wel lekkerder)

Dit moet je doen:
Begin met het maken van de teriyaki. Het was de tweede keer dat ik deze saus maakte en dat deed ik met wat willekeurige recepten van het internet die ik combineerde. Begin met een scheutje sesamolie in een steelpannetje en bak daar een teentje knoflook in aan. Niet persen (je wil geen stukjes in de gladde saus) maar snijd er grove stukken van die je later makkelijk uit de saus kunt vissen. Laat dit een paar minuutjes zacht bakken en giet er dan een grote scheut sojasaus bij en eenzelfde hoeveelheid water. Mijn moeder zei me dat je er voor het beste resultaat ook een flinke scheut mirin bij kon gooien maar dat had ik (nog) niet. Ook schep je er 1 of 2 theelepels bruine suiker bij. Niet teveel! Dat deed ik per ongeluk en dan kun je er vervolgens weer sojasaus of zelfs zout bijgooien zodat het minder zoet wordt, totaal niet handig. Laat dit even pruttelen en maak ondertussen in een apart kopje een papje van een grote theelepel maïzena met een paar druppels water. Giet hier steeds een beetje van bij de saus en roer meteen goed zodat er geen klontjes ontstaan. Misschien heb je niet alle maïzena nodig, gewoon toevoegen totdat je de saus dik genoeg vindt. Laat de saus op heel laag vuur nog zachtjes staan en ga dan verder met de rest van je gerecht. In een grote pan met water kook je de mienestjes met een klein scheutje olie in tien minuten gaar. In een wokpan met wat (zonnebloem-)olie wok je de groenten voor vijf minuutjes. Dien de groenten en mie samen op op je bord en giet daar de teriyaki overheen. Als laatste het leukste ingrediënt: de suikerpinda’s! Die plet je eerst even in een vijzel of met een ander willekeurig stevig keukenvoorwerp. Eetse!

Mijn oordeel: 7,2/10 – Ik vind suikerpindas’s sowieso heel lekker en in dit gerecht vond ik het ook heel goed bij de mie en groenten passen. Mijn saus was wel lekker, maar iets te zoet. Het recept heb ik al een beetje aangepast, minder suiker en een scheutje mirin toevoegen en dan komt het goed. Misschien had er wel nog iets van kip of tempeh bij gekund.
Oordeel eetgenoot (Joran): 6,5/10 – “Maar die half komt door de suikerpinda’s want die zijn fucking lekker. Ik vond het een beetje saai, het had niks extra’s ofzo. Geen bite, en de saus was een beetje flauw.”
Ik at dit op 17/06/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten