Orzo met zelfgemaakte baba ganoush en zoete aardappel

Met de knoflookwalm nog ergens achterin mijn mond – letterlijk – schrijf ik meteen maar even dit recept uit. Deze orzo met zelfgemaakte baba ganoush en zoete aardappel stond gisteravond namelijk op het menu, en mijn Insta mailbox stroomde vól met ‘receptje please?’ Die baba ganoush natuurlijk. Helemaal hot en happening, en véél lekkerder als je ‘m zelf maakt. Ik leg je uit hoe!

orzo met zelfgemaakte baba ganoush

Orzo met zelfgemaakte baba ganoush en zoete aardappel

Die zelfgemaakte baba ganoush natuurlijk. Helemaal hot en happening, en echt zoveel lekkerder als je ‘m zelf maakt. Ik leg je uit hoe! How to baba ganoush!
Oventijd (ongeveer) 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Keuken midden-oosters
Porties 2

Ingrediënten
  

Baba ganoush

 • 1 grote aubergine – Of twee kleintjes.
 • 1 teentje knoflook
 • 0,5 tl komijnzaad
 • 1 el sesampasta
 • 1 citroen – Sap.
 • peper
 • zout
 • olijfolie extra vierge

Overig

 • 1 kopje orzo
 • 2 kleine zoete aardappelen
 • 200 gram sperziebonen
 • pijnboompitjes

Instructies
 

 • Ik begin maar meteen ff met het nadeel van zelfgemaakte baba ganoush: je doet het niet zo 1, 2, 3. De aubergines, waar baba ganoush voornamelijk uit bestaat, moet je namelijk roosteren in de oven. Dat duurt al snel 30 tot 45 minuten. Echt lastig is het gelukkig niet. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Was de aubergine of aubergines en prik er met een vork rondom allemaal gaatjes in. Giet er een klein beetje olijfolie (voor warme toepassingen) overheen en smeer dat uit over de hele aubergine. Zet dit nu in het midden van de oven voor tenminste 30 minuten. De aubergines zijn klaar als de buitenkant helemaal verschrompeld is en de binnenkant heel zacht en een beetje draderig. Bij mij duurde dat gisteren 45 minuten, maar ik roosterde er dan ook drie tegelijk.
 • Laat de aubergine vervolgens een beetje afkoelen, snijd ‘m open en schraap met een vork al het ‘vlees’ eruit. Verzamel alles in een bakje en prak dat zo fijn mogelijk. Voeg dan de sesampasta, komijnzaad, citroensap, het uitgeperste teentje knoflook, peper, zout en een beetje olijfolie extra vierge toe. Prak alles goed door elkaar. Je kunt het ook met een staafmixer doen. Zet het dan even aan de kant, of in de koelkast als je het later gaat gebruiken.
 • Dan de rest van het gerecht. Was de zoete aardappelen, snijd er blokjes van en bak die mooi bruin in een beetje olie. Kook de orzo beetgaar in een pan water en giet het dan af. Kook ook de sperziebonen gaar. De pijnboompitjes rooster je – als je slim bent doe je dat vóórdat je de rest klaar gaat maken want dat bespaart afwas.
 • Hussel de orzo en sperzieboontjes met een beetje peper en zout door elkaar. Dien op met bovenop de zoete aardappel, een hele grote schep baba ganoush en de pijnboompitjes.
Trefwoord aubergine, orzo, tahin

Mijn oordeel: 7,7/10 – Het gerecht zelf was niet geweldig, maar wel gewoon lekker. Die baba ganoush was wel echt héérlijk. Mijn lunch was vandaag gewoon totaal deze dip + stukjes tortilla.
Oordeel eetgenoot (Joran): – ik ga hem niet vragen om een cijfer want hij weigerde de baba ganoush te eten (wtf) omdat het er niet lekker uitzag. Met knoflooksaus was het vast niet dezelfde ervaring.
Ik at dit op 22/01/2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten