burrata met truffel

Oké hou je vast. Dit is… paddenstoelenrisotto met BURRATA MET TRUFFEL. Ik had er in de wandelgangen al eens over gehoord en ineens lag het daar. Gewoon in de supermarkt, tussen de kaasjes. In volle glorie. Lonkend. Ik maakte er een fantassstische risotto omheen met kastanjechampignons en rucola. Echt een dikke aanrader!

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje risottorijst
250 gram kastanjechampignons
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 glas witte wijn
500 ml paddenstoelenbouillon
1 handje Parmezaanse kaas
2 handjes rucola
1 bol burrata met witte truffel*
2 kleine scheutjes olijfolie extra vierge
zeezout
gemalen peper

* Bij de AH heb je die van het merk Zanetti, bij de grotere Jumbo’s hebben ze ‘m geloof ik ook van een ander merk.

 

Dit moet je doen:

Pak er een ruime pan met dikke bodem bij. Dat is handig bij risotto, dan verwarmt alles goed gelijkmatig. Snipper het uitje en pers de teentjes knoflook en fruit het aan in een flinke scheut olijfolie. Snijd de kastanjechampignons in stukken en bak die ook een paar minuten mee. Zodra de paddenstoelen bruin zijn, gooi je de risottorijst erbij. Bak nog één minuutje mee terwijl je goed blijft roeren. Blus alles af met een glas witte wijn.

Roer goed door en laat de rijst de wijn opnemen. Zet ondertussen een halve liter paddenstoelenbouillon. Giet een scheutje bij de risotto en laat ook dat weer intrekken terwijl je het regelmatig roert. Herhaal dit nog een paar keer. Niet totdat de bouillon op is (!) maar totdat de rijstkorrels zacht zijn maar nog wel een beetje een bite hebben. Grote kans dat je wat bouillon overhoudt.

Haal de pan daarna van het vuur en roer er een handje geraspte Parmezaanse kaas doorheen. Dien de risotto daarna zo snel mogelijk op. Leg een pluk rucola op de borden en schep de risotto erop. Nu komt de parel van de maaltijd aan de beurt: de burrata met truffel Halveer die in je hand voorzichtig met een niet te scherp mes (want: in je hand) en leg de helften bovenop de risotto. Op de foto zie je overigens een hele bol burrata maar die heb ik na de foto gedeeld. Echt! Versier tot slot met een klein scheutje olijfolie extra vierge, een beetje zeezout en gemalen peper.

 

⭐⭐⭐⭐⭐ – 100 punten voor burrata met truffel! Wat is die kaas toch goddelijk. Ook de witte truffel erin vond ik een supergoeie toevoeging: niet te zwaar of chemisch maar heel subtiel. Ik denk dat het extra lekker was door de combinatie met kastanjechampignons en de paddenstoelenbouillon. Waar ik normaalgesproken geen fan van ben (zoek maar eens: er staan nauwelijks recepten met paddenstoelen op mijn website!) maar toen ik deze risotto naar binnen lepelde heb ik daar niet één keer bij stilgestaan. Op Insta plaatste ik trouwens ook een reel van dit recept en die ging (gaat!) echt door het dák! Leuk
Ik at dit op 17/1/2022

 

Zin in een andere risotto? Kijk dan eens tussen deze recepten, het zijn er ondertussen véél!