Attentie attentie! Het is lente! En dat moeten we vieren! De tijd van stamppot en stoofvlees komt wel weer, nu gaan we eerst weer ff genieten van zonnige maaltijden. Dit is er een voor in je repertoire hoor: pasta courgetti met burrata en supersmaakvolle en simpele tapenade, gemaakt van lekkere Kalamata olijven. Ziet er best spectaculair uit (vind je niet?) maar is echt zo gemaakt. Ik vertel je hoe!

Dit heb je nodig (2p):

1 courgette
spaghetti *
10-15 Kalamata olijven *
sap van een kwart citroen *
handje pistachenootjes
1 bol burrata

* Al deze ingrediënten kreeg ik van gebana. (Herinner je je deze lading citroenen nog?) Ik werk al een tijdje samen met dit leuke bedrijf. Ze verkopen voedsel van over de hele wereld, maar met één maar: ze verschepen het alleen in grote hoeveelheden, in een rechte lijn zonder omwegen en alleen wanneer het in het seizoen is. Dat is dus heel duurzaam en efficiënt. Deze Kalamata olijven en citroenen kwamen bijvoorbeeld rechtstreeks uit Griekenland en de spaghetti uit Italië. De boeren waar zij mee samenwerken krijgen bovendien eerlijk betaald zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Wil je hier meer over weten/bestellen? Ga naar hun website. En gebruik de code AK_keukenmeid22 voor €10 korting bij een bestelling vanaf €40.

 

Dit moet je doen:

Begin met de tapenade. Ik maakte een hele simpele versie met alleen Kalamata olijven en citroensap. De olijven die ik gebruikte, hadden al superveel smaak. Gebruik je ongekruide olijven, voeg dan eventueel nog een heel klein beetje oregano toe. Hoeft niet. Haal de pitten uit de olijven en pureer met het citroensap tot een grove tapenade.

Was de courgette en draai die door een spirelli tot dunne sliertjes: courgetti! Heb je geen spirelli? Schaaf in de lengte dunne plakken en snijd die met een groot mes in dunne reepjes. Dep de courgetti droog met keukenpapier en wok de sliertjes 2 minuten met een klein beetje olie.

Kook de spaghetti beetgaar. Giet af en schep de courgetti, pasta en bijna alle tapenade door elkaar.

Verdeel de pasta over de borden en leg op ieder bord een halve burrata. Hak de pistachenootjes fijn. Verdeel de overgebleven tapenade en pistachenootjes over de pasta. Eetze!

 

⭐⭐⭐⭐ – I Kalamata olijven en zo’n recept als deze biedt dan echt de ultieme smaakervaring. Bij elke hap is het bingo! De courgette en citroen zijn fijne frisse tegenhangers, dat heb je ook wel nodig bij de zoute tapenade. De burrata maakte ’t helemaal af máár als je vegan wil eten, kan je die ook overslaan in dit gerecht. Dan is ‘ie nog steeds heerlijk! Oeh, en klik hier voor meer recepten met courgetti (you’ll love it)!
Ik at dit op 7/3/2022

 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening.