Dit recept is het resultaat van maandenlange cravings naar käsespätzle, quarantaine en de naderende houdbaarheidsdatum van een pak raclettekaas in de koelkast. Deze combi maakte dat ik deze vetttt lekkere pasta met kaassaus in elkaar knutselde. Paar asperges erbij voor de vitamines, afgetopt met ingelegde ui en gebakken uitjes. Dat laatste doen ze in Oostenrijk dus ook bij käsespätzle (een soort pasta met extreem veel kaas) en dat vond ik echt geniaal. Lekker receptje, dit!

Dit heb je nodig (2p):

20 gram roomboter
1 el mosterd
1 tl paprikapoeder
1 el bloem
200 ml melk
50 gram raclettekaas*
gemalen peper

spaghetti
200 gram groene asperges**
gebakken uitjes

voor de ingelegde ui:
1 rode ui
50 ml azijn
50 ml water
1 tl suiker
zout

* je kan gerust een beetje meer kaas toevoegen. Ik wist nog niet of ik deze raclettekaas lekker zou vinden + ik vond de saus al snel cheesy genoeg.
** ik gebruikte dit keer aspergetips uit de diepvries. Je kan natuurlijk ook verse gebruiken (maar die kosten op het moment, in februari, een godsvermogen).

 

Dit moet je doen:

Oké, ik begin even kort met het recept voor ingelegde ui. In principe is het precies zoals dit recept voor ingemaakt mosterdzaad, maar dan met ringetjes rode ui in plaats van mosterdzaad. Wat je doet is dus dit: snijd de rode ui in ringen en doe ze in een potje, verwarm alle ingrediënten totdat de suiker is gesmolten en giet dit dan over de rode ui. Laten afkoelen, klaar!

Dan de pasta met kaassaus! Die vraagt net wat meer precisie, want de basis van de saus is een roux. En ik weet niet hoe ’t met jou zit maar roux + ik = drama. Op de een of andere manier kreeg ik die simpele handeling maar niet onder de knie, maar het lukte deze keer supergoed. Dus ik ben nu zelfverzekerd genoeg om het geheim door te spelen naar jou.

Begin met de boter, die laat je smelten in een pan. Voeg vervolgens de mosterd en paprikapoeder toe en roer goed door. Schep daarna de bloem erbij en roer dit nogmaals tot een raar, droog en kruimel goedje. Giet daarna de melk er beetje bij beetje bij en roer dat met een garde tot een dikke saus. Het duurt even voor het goed pakt, maar echt: de klontjes verdwijnen. Voeg in ieder geval geen boter of bloem toe als je al melk hebt toegevoegd, dat kan niet! Snijd de raclettekaas in blokjes en roer die door de warme saus. Breng de kaassaus op smaak met peper.

Als je aspergetips uit de diepvries gebruikt, kun je deze het beste eerst 1 minuutje koken in een pan. Dep ze daarna droog en rooster ze in een grillpan met wat olie. Als je verse asperges gebruikt hoef je alleen dat onderste harde stukje weg te snijden en ze te grillen. Dat grillen duurt dan wel wat langer.

Kook de spaghetti in zo’n 7 minuten beetgaar en schep het daarna door de kaassaus. Voeg een beetje kookvocht toe om de saus te binden.

Draai leuke toefjes van de pasta in kaassaus, leg er een paar gegrilde asperges bij en top alles af met ingelegde rode ui én gebakken uitjes.

 

⭐⭐⭐ – Ik vind pasta met kaassaus iets wat je absoluut een keer moet maken. Het eet heel lekker om zo’n cheesy saus al helemaal door de pasta heen te hebben, in plaats van geraspt bovenop. Het hoeft dan niet per se met raclettekaas, dat had ik gewoon toevallig nog in huis (en zat in quara, dus ik moest wat). Ik denk dat dit ook prima met bijvoorbeeld emmentaler, cheddar of gewone geraspte kaas kan. En die uitjes erbij, dat was echt een topplan!
Ik at dit op 21/2/2022