pasta_pompoensaus

Ik ben nog steeds onder de indruk van die smeuïge bloemkoolsaus voor bij de pasta van laatst, maar ondertussen strike ik gewoon again. En wel weer met een saus gemaakt van groente, dit keer met pompoen. Met maar vijf ingrediënten maak je deze romige pasta met pompoensaus, geitenkaas en knapperige hazelnootjes. Echt een toprecept voor vitamines + kaas + pasta!

Dit heb je nodig (2p):

spaghetti
zachte geitenkaas (130 gram)
400 gram pompoenblokjes
handje hazelnoten
verse peterselie

Dit moet je doen:

Kook de pompoenblokjes in ongeveer tien minuutjes zacht. Ik ging – alweer – voor pompoen uit de diepvries. Ik denk dat dit met geroosterde, verse pompoen nog veel lekkerder is, maar dat terzijde. We doen het iets makkelijker: kook de pompoen gaar. Giet het vervolgens af en gooi de blokjes dan in een koekenpan met wat olijfolie. Op laag vuur bak je de pompoen nog wat aan èn tegelijkertijd stamp of prak je het fijn tot een dikke puree.

In een aparte pan kook je de spaghetti in gezouten water gaar. Als dit klaar is, giet je het af. MAAR, heel belangrijk, houd een grote kop van het kookvocht apart. Hier ga je de pompoensaus mee verdunnen. In het kookvocht zit zetmeel van de pasta en daar kun je dus supergoed sauzen mee verdunnen en binden. Heeft ook wat meer smaak, echt doen dus. Gooi de helft van het kookvocht bij de pompoen en roer ook twee derde van de geitenkaas er nu doorheen. Roer dit tot een dikke, maar wel gladde saus. Voeg meer kookvocht toe als dat nodig is.

Roer tot slot de spaghetti er doorheen. Dien de pasta met pompoensaus op met bovenop nog wat verbrokkelde geitenkaas, verse peterselie en wat gehakte hazelnoten.

Mijn oordeel: 7,9/10 – Ik ben überhaupt onder de indruk van hoe smeuïg je sauzen blijkbaar kunt maken zonder een kilo kaas of liters room (check deze gezondere pasta carbonara gemaakt van bloemkool!) (ja echt!) en dit was weer precies zo’n pasta. Nadeel is wel dat er soms wat harde stukjes pompoen in de saus zaten, van pitjes of schillen.
Ik at dit op 23/10/19