Patatas bravas en albondigas (gehaktballetjes in pittige tomatensaus)

17 mei 2018 | Spaans, Vlees

IMG_9817

Ola! Ik vraag me af: zijn er mensen die nog nooit in Spanje zijn geweest? Geen stedentrip naar Barcelona? Vies doen in Lloret? Ik denk dat dat er bijzonder weinig zijn en het recept van vandaag gaat de meeste van jullie dus heel bekend voorkomen: patatas bravas met albondigas! Deze kruidige aardappelpartjes en gehaktballetjes in een pittige tomatensaus vind je letterlijk overal op de kaart en smaken het aller-, allerbest in de brandende zon. Ik maakte een makkelijkere versie:

Dit heb je nodig (2p):
zak aardappelpartjes
5 tomaten
blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
half wit ui
1 eetlepel paprikapoeder
halve eetlepel chilipoeder
blaadje laurier
tijm (vers of gedroogd in een potje)
6 gehaktballetjes (niet te groot)
witte wijn (hoeft niet perse maar ik zou het doen)
olijfolie
peper
zout

Dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden en verdeel alle aardappelpartjes over een ovenschaal. Doe hier een beetje olijfolie, zout en lekker veel peper overheen, roer het door elkaar en zet dit dan ongeveer een half uur in de oven. Je moet goed in de gaten houden of de patatas bravas niet te hard gaan en af en toe moet je het even husselen. In de tussentijd ga je aan de slag met deel 2 van je Spaanse avondmaal: de pittige tomatensaus en gehaktballetjes. Verwarm een grote pan met wat olijfolie en snijd het witte uitje klein. Fruit dit samen met de uitgeperste teentjes knoflook. Breng een klein pannetje met water aan de kook en dompel hier de tomaten voor maximaal 20 seconden in onder. Als je daarvoor een klein kruisje krast in de onderkant van de tomaten, krijg je daarna het velletje er heel makkelijk af! Ontvel alle tomaten, snijd ze in partjes en gooi dit bij het ui en de knoflook. Laat de tomaten pruttelen en uit elkaar vallen en schep dan de tomatenpuree erbij. Breng het op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout en tijm. Ook laat je één laurierblaadje mee pruttelen. Giet een half glas water bij het tomatenmengsel en laat dit op laag vuur staan. Ondertussen maak je gehaktballen en die leg je bij de saus in de pan. Ik kocht een bakje met drie gehaktballen die ik allemaal halveerde, ook een idee. Bij de échte albondigas is ook het gehakt gekruid maar ik had dit keer echt geen zin om gehaktballen te draaien. Leg een deksel op de pan en laat dit zeker een minuut of 20 tot 30 pruttelen en garen. Af en toe roer je de gehaktballen en de saus even om en als de saus te dik wordt, giet je er scheutjes witte wijn bij. Water kan natuurlijk ook, maar met wijn is heel veel lekkerder. Met een beetje geluk zijn je patatas bravas en albondigas tegelijk klaar (de eerste bruin en krokant en de tweede niet meer rauw en in lekker pittige saus) en kun je ze samen opdienen! Ik at mijn aardappels met whiskeysaus omdat ik daar heel veel zin in had maar officially doe je dat met de tomatensaus.

 

Mijn oordeel: 7,6/10 – De gehaktballetjes in de tomatensaus vond ik heel lekker. Supergoed gekruid en pittig maar niet té (ik ben niet zo’n held met pittig eten) maar voor bij de patatas bravas vond ik het wel een beetje eentonig. Die waren op zichzelf trouwens ook heel lekker hoor, maar ik denk dat je bij deze twee gerechten gewoon óók olijven, inktvisringen en rauwe ham nodig hebt.
Ik at dit op 8/5/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten