Pizza van filodeeg met feta en spinazie

29 jun 2018 | Grieks, Pizza, Vegetarisch

IMG_0384

Al een hele tijd geleden (toen het totaal nog geen zonnig weer was) maakte ik spanakopita’s voor op mijn blog. Dat zijn filodeeghapjes met spinazie en feta waar ik na een half jaar in Griekenland mijn onderkin aan te danken heb. Still love it. Dit keer maakte ik met diezelfde smaken een heerlijke plaatpizza, dat smaakt toch net weer wat anders! Wij aten hier met z’n drieën van en hadden er nog wat tomaten, olijven en andere borrelhapjes naast! Perfecte zomeravond!

Dit heb je nodig (2p):
1 pak filodeeg (ongeveer 8-10 vellen)
400 gram verse spinazie
feta
ricotta
2 teentjes knoflook
1 rode ui
nootmuskaat
peper
zout
olijfolie

Dit moet je doen:
Filodeeg is ver-schrik-ke-lijk. Je plaatpizza gaat niet perfect worden, accepteer dat maar alvast. Haal de vellen uit de verpakking en laat ze opgerold zitten. Bedek ze met een vochtige theedoek, anders droogt ‘t heel snel uit! In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 graden. Ook pers je 2 teentjes knoflook uit en hak je alle spinazie fijn. Het hoeft niet heel klein te worden, ik doe dit vooral omdat het gewoon veel makkelijker eet straks. Fruit de knoflook aan in een grote pan met wat olie en gooi daar beetje bij beetje handjes spinazie bij. Breng het op smaak met lekker veel nootmuskaat en wat peper en zout. Laat het goed slinken en laat het daarna goed uitlekken in een vergiet. Laat het even afkoelen en knijp dan met schone handen zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Er komt echt héél veel vocht uit, is een belangrijke stap dit! Anders wordt je pizza straks heel slap. Als het filodeeg is ontdooid, vouw je de vellen voorzichtig uit. Ze scheuren gegarandeerd maar probeer die lelijke plekjes dan in het midden te houden, niet als rand. Bedek een ovenrooster met bakpapier en leg daar twee vellen filodeeg op. Smeer die in met een beetje olijfolie en herheel dit steeds om de paar vellen totdat je al het filodeeg hebt gebruikt. Laat de vellen elkaar een beetje slordig overlappen, dat ziet er juist leuk uit! Als ‘pizzasaus’ gebruik je een laag ricotta. Daarop verdeel je alle uitgeknepen spinazie en vervolgens kruimel je er heel veel feta overheen. Vouw de randen over de vulling en zet dit voor 10 tot 15 minuten in de oven. De pizza is goed als het filodeeg mooi bruin en krokant is. Voordat je de plaatpizza aansnijdt, verdeel je er nog wat ringen rode ui overheen. Die maken het net wat frisser, heel lekker!

Mijn oordeel: 7,9/10 –
Oordeel eetgenoot (Kelly): 7,5/10 – “LEKKER! Vooral met die hapjes er nog bij”
Oordeel eetgenoot (Keylee): 8/10 – “Heerlijk.”
Ik at dit op 27/06/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten