Plaatpizza van filodeeg met pompoen en feta

16 feb 2019 | Pizza, Vegetarisch

IMG_3043

Lekker classic maar ja: ik zou wel durven zeggen dat pizza een van de beste dingen des levens is ja. Druipend in het vet, smeuïg door een lading kaas, dun en knapperig, met bodems van deeg, wraps of filodeeg. Allemaal geweldig. Deze plaatpizza van filodeeg was ook weer zo’n plaatje: de pompoen en zoete aardappel maken de lichte pizza voedzaam en de feta zorgt voor de lekker zoute smaak.

Dit heb je nodig (2p):

filodeeg (ongeveer 8 vellen)
2 zoete aardappels
pompoen (500g ongeveer)
crème fraîche
feta
pompoenpitten (mix van pitjes)
verse peterselie
peper

Dit moet je doen:

Om te beginnen: ik pakte dit helemaal verkeerd aan maar ik ga jou vertellen hoe het wél moet. Ik liet me namelijk verleiden door een mooie bonusaanbieding bij de Appie en nam toen een verse pompoen mee naar huis. Dat kreng moest ik eerst wassen, in de oven roosteren zodat ‘ie zacht werd en vervolgens nog slachten en wéér de oven in. Dit duurde veel te lang: gebruik gewoon lekker van die voorgesneden blokjes.

Gooi al die blokjes in een ovenschaal, giet er wat olijfolie bij en breng het op smaak met peper en zout. Rooster de pompoenblokjes in ongeveer 20 minuten op 180 graden zacht en lichtjes bruin. Ondertussen laat je de vellen filodeeg ontdooien. Beleg het ovenrooster met een stuk bakpapier en leg de filodeegvellen daar dan weer op. Bestrijk de vellen allemaal met een heel dun laagje olijfolie, dan plakt ‘t beter.

De zoete aardappelen schil je en kook je in ongeveer 12 minuten zacht. Daarna snijd je er dunne plakken van. De plaatpizza smeer je in met een laag crème fraîche. Daarop leg je de plakjes zoete aardappel en de stukjes geroosterde pompoen. Top af met heel veel verkruimelde fetakaas en zonnebloem- en pompoenpitjes. Die pitjes kocht ik in een mix, zo’n klein zakje voor in salades.

Bak de plaatpizza in ongeveer 10-12 minuten mooi bruin en krokant. Voor het aansnijden verdeel je er nog wat verse peterselie en een scheutje olijfolie extra vierge over. Dat hoeft allebei niet perse maar met peterselie ziet het er simpelweg wat frisser uit en die olijfolie past er gewoon vét goed bij.

Mijn oordeel: 8/10 – Net iets teveel moeite (maar ok, dat kwam door die prutpompoen) maar wel erg lekker. Goede combi: zoete aardappel en pompoen en dan die zoute feta en knapperige pitjes. Oh trouwens! Dit recept is ook geplaatst als gastblog bij FoodLies.
Oordeel eetgenoot (Florine): 9/10 – “Wat ik van die pizza vond? Ik vond het geen pizza. Erg lekker. Maar wel oneetbaar, heel moeilijk. Lekker crispy bodem, mocht wel iets meer kaas op.”
Ik at dit op 28/01/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten