poke bowl met vega kip

Ik ga het maar gewoon zeggen. Niks geen bescheiden gedoe. Ik bedacht een FUCKING lekkere topping om je poké bowl mee up te spicen. Sesamzaad en gebakken uitjes enzo zijn top, maar dit. is. de bom. Bovenop deze heerlijke poké bowl met vega kip (in een simpel sojasausje) strooide ik namelijk… wasabinootjes! Een beetje geplet, tot een ware wasabicrunch. Lekker notig en spicy! De Kewpie mayonaise maakte het af. Dit was echt héél lekker, zo allemaal bij elkaar!

 

Dit heb je nodig (2p):

1,5 koffiekop sushirijst (of witte rijst)
2 el rijstazijn
1 tl suiker
snuf zout

vega kipstukjes
2 el sojasaus
2 el ketjap
200 gram edamameboontjes (uit de diepvries)
200 gram broccoliroosjes (uit de diepvries)
handje wasabinootjes
2 stengels lente-ui
Kewpie mayonaise (Japanse mayo, gewone of vegan mayo kan ook)
sesamolie

 

Zo maak je deze poké bowl met vega kip:

Begin met de rijst voor in de poké bowl. Kook de rijst in een dubbele hoeveelheid water. Verhit de rijstazijn, suiker en zout tot de korrels zijn opgelost en roer het vervolgens door de rijst. Laat op kamertemperatuur komen.

Gebruik je sushirijst en/of wil je het iets professioneler aanpakken? Maak de rijst dan zo klaar: spoel de rijst af in een zeef en doe in een pan met 1,5 keer die hoeveelheid aan water. Breng aan de kook, zet daarna op laag vuur, dek de pan af en laat nog 10-15 minuten heel zacht pruttelen. Zet het vuur daarna uit en laat nog een paar minuten zo staan. Roer af en toe door De rijst wordt zo iets kleveriger en bij sushi is dat natuurlijk wel handig. Voor deze poké bowls maakt dat niet zo heel veel uit.

Maak ondertussen ook de vega kipstukjes klaar. Bak die in een scheut (sesam)olie een beetje bruin. Voeg sojasaus en ketjap toe en bak nog een paar minuten door. Snijd de lente-ui in ringen en voeg de helft toe aan de vega kip.

Kook de broccoliroosjes en edamameboontjes kort en giet af. Plet de wasabinootjes in een vijzel (of in een zakje + iets zwaars) tot grove stukjes.

Maak de poké bowls op in twee diepe borden of schalen. Verdeel de rijst, vega kipstukjes in sojasaus en groenten. Top af met de rest van de lente-ui, een swirl (Kewpie) mayonaise en de wasabicrunch.

 

Mijn oordeel: 8,4/10 – Alleen maar winnaars bij deze poké bowl! Die wasabinootjes waren écht een lekkere toevoeging, maar ook de Kewpie mayonaise smaakte bijzonder goed én de vega kipstukjes vond ik verrassend lekker. Nepkip in van die stukjes blijft een beetje een dingetje, die vind ik vaker niet dan wel lekker. Maar deze verrasten me echt! Ik kreeg ze opgestuurd van PLNT. Niet gesponsord dus, maar wel gekregen. Als ik dan toch één minpunt van deze poké bowl moet noemen? Het feit dat ik de boel weer moest fotograferen met de daglichtlamp omdat het al donker werd. Ugh.
Ik at dit op 4/10/2022