pompoen uit de oven

Ik ga je nu een recept geven, echt, hou je vast. En je moet me belóven dat je z.s.m. nog ergens een pompoen gaat scoren! Deze pompoen uit de oven was namelijk zoooo lekker! Een totale smaakbom met zoete groenten, zachte en romige burrata en zoute, kruidige boerenkoolpesto. Opslaan. Uitprinten. Inlijsten.

 

Dit heb je nodig (2p):

een kleine ronde pompoen
1 bol burrata
1 klein kopje orzo

4 handjes boerenkool
half handje cashewnoten
olijfolie extra vierge
citroensap
1 teentje knoflook
klein stukje Parmezaanse kaas
peper en zout

 

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 160-180 graden. Haal eventuele stickers van de pompoen en leg de pompoen dan op het rooster in de oven. In een minuut voor 10 wordt ‘ie een beetje zachter en zo kun je er mooie partjes van snijden zonder dat het mes straks ergens in je nek zit.

Is de pompoen zacht? Snijd er dan dus mooie partjes van en snijd het vruchtvlees en de pitjes weg. In dit recept doe ik daar niks meer mee, maar je kunt de pitjes ook drogen, roosteren en dan eten. Leg de partjes pompoen op een bakblik en giet er wat olijfolie overheen. Bestrooi ook met peper en zout. Schuif dit voor ongeveer 20-30 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten! Haal de pompoen uit de oven als de stukken zacht en een beetje bruin zijn.

Nu ga je verder met de boerenkoolpesto. Zet een steelpan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Voeg dan vier grote handjes boerenkool toe en laat dit drie minuten koken. Blancheren is dat dus, fancy! Boerenkool is best ‘scherp’ qua textuur, en door het eerst even te koken verzacht je dat wat. Ook is de smaak dan minder bitter. Giet het af en spoel na met kort water.

Maak de pesto met een blender, vijzel of staafmixer. Blend een handje cashewnoten, wat citroensap, een teentje knoflook, een handje geraspte Parmezaan (of een stukje) en flink wat olijfolie. Voeg dan ook steeds een handje boerenkool toe. Let op: knijp die boerenkool eerst nog even goed uit, anders wordt de pesto echt te nat! Ga door totdat alle boerenkool is gebruikt. Breng op smaak met peper en zout.

Kook de orzo in een ruime hoeveelheid water gaar. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Giet daarna af.

Schep de orzo op twee borden en leg de geroosterde pompoen uit de oven daar in een waaier naast en overheen. Scheur de burrata daarboven in kleine stukjes en verdeel er tot slot nog grote dotten boerenkoolpesto overheen. Samen is dit echt een EXPLOSIE van smaken! Zo lekker!

 

Mijn oordeel: 8,6/10 – Dit is ZO lekker! Die smaken, wauw! De orzo was in ons geval nog niet helemaal gaar en dus wat te hard, maar ik kon gewoon niet wachten. 100% voor herhaling vatbaar!
Ik at dit op 18/10/2020