Recept voor zoervleis van een niet-Limburger (maar echt lekker!)

Het zal zo’n twee jaar geleden zijn dat ik voor het eerst zoervleis at. Zacht vlees in een zoet, zuur, kruidig sausje bij zoute patatjes… Ik ben fan. Inmiddels heb ik het al meerdere keren gemaakt en dít is mijn gouden recept voor zoervleis. Ik ben geen Limburger maar ik garandeer je dat het ‘t echt waard is om dit stoofpannetje vandaag op het vuur te zetten!

recept voor zoervleis

Recept voor zoervleis van een niet-Limburger (maar echt lekker!)

Zacht vlees in een zoet, zuur, kruidig sausje bij zoute patatjes… Ik ben fan! Ik heb het al vaak gemaakt en dít is mijn recept voor zoervleis.
Marineer- en stooftijd (minimaal) 3 uur 30 minuten
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Keuken Hollands
Porties 2 -3 porties

Ingrediënten
  

 • 500 gram blokjes Iers rundvlees
 • 200 ml azijn
 • 200 ml water
 • 3 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • 1 el bruine suiker
 • 2 el appelstroop
 • 2 witte uien
 • 50 gram boter
 • 2 plakken ontbijtkoek

Overig

 • ovenfriet
 • appelmoes
 • mayo
 • peterselie

Instructies
 

 • Zoervleis moet vóór het stoven nog een tijdje in de marinade. Het liefst doe je dat úren, maar korter (bijvoorbeeld 30 minuten) kan ook wel. De marinade maak je met azijn, water, laurierblaadjes en kruidnagels.
  Tip: onthoud goed hoeveel blaadjes en kruidnagels je toevoegt, anders zoek je je straks rot naar iets wat er niet is. Been there, done that.
 • Snijd het rundvlees in stukjes van ongeveer 1 bij 2 cm en dompel ze onder in de marinade. Dek af en zet in de koelkast tot je verder gaat met koken.
 • Gebruik voor dit zoervleis een pan met een dikke bodem, zodat de warmte goed verspreidt. Verwarm een dikke klont boter in de pan. Haal het vlees uit de marinade maar bewaar het vocht wél!
 • De stukjes vlees dep je zo goed mogelijk droog met een schone theedoek of met keukenpapier. Schroei de stukken vlees in porties dicht in de boter en vis ze daarna ook weer uit de pan.
 • Snipper de uien en fruit het aan in het overgebleven vet in de pan. Gooi dan ook het vlees er weer bij én voeg de marinade toe. Yes, helemaal. Dat verdampt en dikt in, komt goed. Voeg ook de suiker en appelstroop toe. Roer door en laat dit met de deksel op de pan een paar uur stoven. Minimaal 3 uur maar bijvoorbeeld 8 uur kan ook. Nog lekkerder! Roer wel regelmatig door. En zorg dat het absoluut niet kookt, daar wordt het vlees namelijk taaier van.
 • Ongeveer 1,5 uur voordat je wil eten, haal je de deksel van de pan. Nu kan het vocht verdampen en dus ontsnappen. Zo dikt de saus in. Haal nu ook de laurierblaadjes en kruidnagels uit het zoervleis, en voeg juist twee verkruimelde plakken ontbijtkoek toe. Ook dat maakt de saus een geheel.
 • Bak de ovenfrietjes af zoals op de verpakking staat aangegeven.
 • Serveer het zoervleis met patatjes (frietuh!!), appelmoes, mayonaise en voor de echte culi’s: wat peterselie zodat het er wat frisser uitziet. Appelmoes en mayonaise schijnt een streek-ding te zijn: sommige Limburgers zweren bij deze combinatie, anderen vinden het belachelijk. Ik vind het lekker dus in mijn recept voor zoervleis zeg ik: doen.
Trefwoord appelmoes, mayonaise, patat, rundvlees

Mijn oordeel: 8,3/10 – Dat zoervleis lekker is, dat wist ik al. Ik ben hier niet mee opgegroeid (boven de rivieren hè) maar dit recept voor zoervleis maak ik sinds een aantal jaar wel heel graag in de herfst of winter! Het is even wat werk, maar dat is het ook zeker waard!
Ik at dit op 2/4/2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten