Kerst was een beetje anders dan anders: ik vierde het voor het eerst niet met familie. Ik en nog wat vrienden besloten lekker in Griekenland te blijven (€€) en maakten ons eigen kerstdiner. Hoewel we geen eettafel hebben, de helft van de ingrediënten geschrapt moest worden omdat de supermarkten weinig hebben én de keuken waar het allemaal moest gebeuren vrij krakkemikkig is, hebben we tóch echt verrekte lekker gegeten. En ik maakte er mooie foto’s van die ik graag laat zien. Beetje laat, zo twee weken na kerst, maar van januari tot november mag je ook best lekker eten. Misschien niet dit alles tegelijk.
Voorgerecht
Old school gevulde eitjes & Kipsalade met appel en pecan
Gevulde eitjes
– 1 ei per persoon
– mayonaise
– ketchup/curry
– mosterd
– een paar stengeltjes bieslook
Ik ga er vanuit dat iedereen dit wel eens heeft gemaakt voor een lekker Hollandse verjaardag, maar zo niet geef ik hier even een korte samenvatting:
Kook de eitjes in 7 minuten hard, pel ze netjes, snijd ze doormidden en schep het eigeel in een aparte schaal. Prak het eigeel met een schep mayonaise, ketchup of curry en mosterd en proef af en toe of er nog meer van iets bij moet. Schep er kleine stukjes bieslook doorheen, maar niet alles want daar kun je het later nog leuk mee versieren. Schep nu in alle holle eitjes een schep van het mengsel.
Kipsalade met appel en pecan (5 personen):
– 400-600 gram kipfilet
– twee blokjes kipbouillon
– 100-150 gram gepelde pistachenoten
– een rode appel
– een paar scheppen kwark
– halve eetlepel kerriepoeder
– scheut citroensap
– nog een beetje bieslook
– sla (eikenblad of rucola)
Kook de kipfilet in z’n geheel in de kipbouillon totdat ‘ie ook aan de binnenkant helemaal wit en gaar is. Maak ondertussen een sausje van de kwark, kerriepoeder en citroensap en snijd de appel, bieslook en een paar handjes sla in kleine stukjes. De pistachenootjes rooster je kort en plet je een beetje in stukjes. De kip kun je als het goed is heel makkelijk met een vork in kleinere stukken scheuren. Dit schep je door de saus heen, samen met de appel, sla en bieslook. Leg alles op een bedje van sla op de borden en strooi de pistachenootjes er overheen.
Spoom
Scroppino
(voor 5 personen)
– 2 bolletjes citroenijs per persoon
– ongeveer 300 ml wodka
– 1 fles (0,75 l) prosecco of wijn met bubbels
– klein handje munt
Doe het ijs, de muntblaadjes en wodka in de blender en mix dit totdat het een egale massa is. Giet dit in een aparte schaal en giet hier de prosecco bij terwijl het luchtig roert met een garde. Langzaam, anders gaan de bubbeltjes eruit. Verdeel het drankje over een paar (chique – geen plastic…) glazen en garneer met een blaadje munt. Wij hadden geen blender dus we kregen de munt niet heel klein. De smaak was prima zo, maar het was wel een beetje een vies gevoel met die stukjes.
Hoofdgerecht
Mozzarella in rauwe ham & gebakken aardappeltjes & gegrilde groenten
(voor 5 personen)
– per persoon 1 bol mozzarella (of een halve, als het echt grote zijn)
– twee plakjes rauwe ham per persoon (als vleesmeid van de AH kan ik je vertellen dat coburger lekker én de goedkoopste is, parma de lekkerste en duurste en dat eigenlijk alles daartussen ook prima kan bij dit gerecht. Wij gebruikten crudo.)
– 3 citroenen
– een grote zak aardappelpartjes of plakjes
– 2 aubergines
– 2 courgettes
– 2 uien
– 3 paprika’s
(- aspergetips als je die kunt betalen)
Pers de citroenen uit en rasp alle schillen. Laat de bollen mozzarella minstens een half uur in dit sapje liggen en draai ze af en toe om. Snijd ondertussen alle groenten en uien in plakjes en reepjes en gril dit met een beetje olijfolie. Ook de aardappelpartjes kun je alvast in de oven zetten met een beetje peper, zout en olie. Als de mozzarella lang genoeg heeft liggen weken, wikkel je ze voorzichtig in met twee plakjes rauwe ham. Bak de bollen daarna in een pan totdat de mozzarella een heel klein beetje begint te smelten en de ham een beetje krokant wordt. Verdeel dan de groenten, bollen en aardappeltjes over de borden en giet een beetje van het citroenmengsel over de groenten.
Nagerecht
Vanillepudding met warme kersen
(voor 5 personen)
– een zakje vanillepudding (of maak het zelf, maar ik zou niet weten hoe)
– een pot kersen met sap (want die zijn zoeter dan uit de diepvries)
– pakje slagroom
– beetje suiker
– iets om te versieren, bijvoorbeeld hagelslag
Maak de pudding klaar volgens de instructies op de verpakking en verdeel het over 5 kleine bakjes. Het moet wel even in de koelkast dus maak dit op tijd klaar! Als de pudding stevig is, keer je ze voorzichtig om op een groter bord. Verwarm de kersen en het sap en verdeel dit over de borden. Klop de slagroom op (met een beetje suiker) en doe een flinke schep op de pudding. Maak het af met een beetje hagelslag. Heel makkelijk en héél lekker.
Jeeetje Beau , wat een supermaaltijd. En wat zal dat inderdaad een uitdaging zijn geweest in dat kleine klote keukentje 😊