8x recepten met dadels (die je moet proberen!)

salade met parelcouscous

Dadels – noem een ingrediënt met een mooiere naam. I’ll wait. Nee maar serieus: zo zwoel als de naam van dit gedroogde fruit, zo verschrikkelijk lekker vind ik de smaak. Ik hou van die zoete, stevige bite en gooi er regelmatig een paar door een gerecht. Daar vind ik ze namelijk perfect voor: het zoete matcht heel goed met kruiden en kazen, zoals feta en roomkaas. Inspiratie nodig? Ik tip je 8 vet lekkere recepten met dadels <3

8x heerlijke recepten met dadels

Persoonlijk vind ik dadels vooral een geweldige toevoeging aan Midden-Oosterse gerechten (niet zo gek ook, aangezien ze daar oorspronkelijk vandaan komen), maar ook daarbuiten komen ze vaak goed tot hun recht. De 8 recepten hieronder komen uit alle windstreken! (Nou ja, eigenlijk komen ze vooral uit mijn fantasie 😉 )

1. Marokkaanse vegetarische balletjes in tomatensaus met dadels en feta

Dit recept is héél smaakvol, retesimpel (ik gebruikte namelijk kant-en-klare balletjes) en heel snel gezellig aan te kleden met een paar extra toppings. Zoute feta en frisse ui zijn fijne tegenhangers bij zo’n zachte, zoete saus.

2. Sticky kip met dadels, courgette en couscous

Van dit hele rijtje recepten met dadels, is dit degene die ik het vaakst heb gemaakt. Het is een heel veilig recept: er kan weinig misgaan, je hebt niet veel nodig en iedereen (die vlees eet) lust dit. De sticky, zoete kip in dadelsaus valt dan ook elke keer weer in de smaak.

3. Salade met parelcouscous, gebakken groenten, dadels en een yoghurtdressing (op de foto)

Salades zijn bést wel zeldzaam op mijn website, maar dit was absoluut een goeie. Met lekker veel smaakvolle ingrediënten: niet alleen zoete dadels, maar ook frisse sla, een lichte yoghurtdressing, zoute pistache en zachte avocado.

dadels recepten

4. Kip in rode wijn met dadels, cranberry en feta

Het is inmiddels al aan paar jaar geleden dat ik deze kip in rode wijn maakte, maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Dit was namelijk zo. ontzettend. goed. Ik schreef het al in dat recept: misschien is dit wel het beste recept op mijn website. Die zoete saus was perfect sticky en smaakvol met de kip. Aanrader!

5. Zuurkoolstamppot met dadels, ras el hanout en vega balletjes

Oké, toegegeven: dit is een beetje een rare, maar je moet me echt geloven als ik zeg dat dit heel lekker was. Want dat was het. Ik vind zuurkool superlekker maar soms wel een beetje té. Door de toevoeging van die dadels en ras el hanout, bracht ik dat zure mooi in balans.

6. Vegan stoof met dadels, pompoen en wraps

Ook deze stoof heb ik na het plaatsen van dit recept vaker gemaakt. Deze valt, net als #2,  bij iedereen in de smaak en het voordeel is dat ‘ie ook nog eens vegan is. Dadels + pompoen klinkt wellicht een beetje too much, maar dat ging tóch heel goed samen. Die ras el hanout geeft het de nodige pit. Erg lekker!

7. Pasta met dadelsaus, burrata en pijnboompitjes

Dit recept is echt heel uniek. Het is een keertje geen Midden-Oosters gerecht, maar een pastaatje. Gepureerd, dus lekker zacht en zoet, en samen met ras el hanout ook heel kruidig. Bovenop een torentje spaghetti schepte ik romige burrata en pijnboompitjes. Zo smaakvol!

8. Plaatpizza van bladerdeeg met roomkaas, spek en dadels

Ik sluit het rijtje met recepten met dadels af met dé klassieke combi: dadels met roomkaas en spek. En dat op een plaatpizza, hoe geweldig wil je het hebben? De smaak is precies wat je ervan hoopt, maar dan, tsja, op een pizza. Ik heb dit recept ook samengevat in een reel op Instagram (en die liep bizar goed). Dus ook op Insta kun je ‘m opslaan voor later 🙂

Meer recepten met dadels?

Die komen er sowieso! Ik heb namelijk nog best wat dadels op voorraad. Een tijdje geleden kreeg ik een doos vol, van gebana. Zij verkopen vet veel lekkere, duurzame en eerlijke producten. Ze verkopen hun groenten en fruit bijvoorbeeld alleen wanneer ze in het seizoen zijn en zorgen dat de producten rechtstreeks en in grote hoeveelheden worden vervoerd. Mijn dadels kwamen bijvoorbeeld direct uit Tunesië. Daarnaast werkt gebana samen met boeren over de wereld. Ze zorgen dat zij (de boeren) altijd eerlijk betaald krijgen zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Ook chill: gedroogde dadels blijven heel lang goed (tot wel een jaar!) dus je kunt gerust een grote doos in één keer bestellen. Dat doe je hier! En met de kortingscode AK_keukenmeid22 krijg je €10 korting bij een bestelling vanaf €40.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening. 

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten