IMG_2335

Dít is comfortfood. Degelijk comfortfood wel, met veel erwten maar vooral met heel veel brie en lekker zoute hamblokjes. Die brie maakt de risotto nog romiger! Wijze les van mijn huisgenoot: ‘mocht je nog een date hebben ofzo, doe er dan iets minder brie in ivm gasophoping’.

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje risottorijst
1 teentje knoflook
500 ml bouillon
1 glas witte wijn
brie

blokjes gerookte ham
erwten (250-300 gram ongeveer)

Dit moet je doen:

Risotto is my thing dus daar gaan we: zet een pan op middelhoog vuur met daarin een scheutje olie. Bak de blokjes ham hier een paar minuten in aan en houd ze dan even apart. Verwarm wat nieuwe olie in de pan en fruit hier een of twee geperste teentjes knoflook in aan. Ondertussen maak je een halve liter bouillon naar keuze. Ik ging voor runderbouillon.

Gooi daarna ook de risottorijst erbij en roer dit even door totdat alle korrels vettig zijn. Blus de rijst af met een glas witte wijn. Eventueel kun je de wijn ook weglaten (hoezo) en vervangen door extra bouillon. Terwijl je regelmatig blijft roeren, laat je het vocht in de rijst trekken. Giet daarna een scheut van de bouillon bij de rijst en doe weer hetzelfde. Gooi vervolgens de erwten erbij. Dit is een beetje lastig: ik gebruikte erwten uit de diepvries en die zijn dus ijskoud. Daardoor koelde de risotto weer af en dat is niet de bedoeling. Zorg dat de erwten al zijn ontdooid óf kook of wok ze eerst een minuutje!

Blijf bouillon toevoegen, wachten en roeren totdat de risotto zacht is maar nog wel een bite heeft. Zet het vuur uit en roer dan stukjes brie door de pan. Ik denk dat ik ongeveer 1/3e van zo’n punt gebruikte voor door de risotto. Dat smelt zooo goddelijk lekker! De randjes van de brie smelten niet perfect maar dat is niet erg. Roer ook de hamblokjes door de risotto en breng het eventueel nog wat op smaak met peper. Serveer de risotto met extra hamblokjes en nog een paar stukjes brie. Eetsmakelijk!

 

Mijn oordeel: 8/10
Oordeel eetgenoot (Ilona): “Heel lekker romig, misschien nét iets teveel erwten maar wel lekker. Mocht je een date hebben ofzo, doe er dan iets minder brie in ivm gasophoping xx”
Ik at dit op 26/11/2018