Risotto met chorizo, peen julienne en Parmezaanse kaas

IMG_9382

Afgelopen donderdag was ik strontchagrijnig. Had een slechte dag gehad en kon onderweg naar huis alleen nog maar denken aan comfort food, zo’n dag. Terwijl ik met een vriendin belde (altijd de beste therapie) greep ik wat ingrediënten bij elkaar voor een perfecte cheesy risotto en zo viel mijn oog ineens op zakjes peen julienne. Had er nooit bij stilgestaan dat je dan niet zelf hoeft te raspen en ‘t leek me wel lekker in dit gerecht. Samen met Parmezaanse kaas en stukjes chorizo maakte ik de lekkerste risotto sinds tijden en vandaag geef ik jou dit toprecept.

Dit heb je nodig (1p):
half kopje risottorijst
glas witte wijn
ongeveer 300 ml groentebouillon
teentje knoflook
klein wit uitje
peen julienne
stukje chorizo
Parmezaanse kaas

Dit moet je doen:
Hoe je de perfecte risotto maakt, dat heb ik al vaker uitgelegd. Bijvoorbeeld hier. Maak eerst een halve liter bouillon met een blokje en kokend water. Fruit een wit uitje (of sjalot, dat gebruik ik de laatste tijd vaak omdat dat lekker klein en een beetje zoetig is) en een teentje knoflook in een laagje olijfolie in een grote (wok)pan. Gooi daar per persoon een half kopje risottorijst bij en bak aan totdat alle korrels een vettig laagje hebben en glazig zien. Blus dit af met een glas wijn en laat het in de rijst trekken. Zodra het vocht is ingetrokken, gooi je er beetje bij beetje wat bouillon bij. Doe dit in kleine porties (laten we zeggen ongeveer 70 ml per keer) en echt niet in één keer. Op deze manier garen de korrels perfect. Ondertussen proef je of de rijst de juiste bite heeft, dus zacht maar niet papperig. Terwijl je regelmatig roert, snijd je een stuk chorizo in hele kleine stukjes. Zodra je de laatste ronde bouillon toevoegt (wat misschien niet precies is wanneer je maatbeker met bouillon leeg is) schep je ook een flinke hand van de peen julienne en de chorizo door de rijst. Laat het weer intrekken, haal de pan van het vuur en roer er dan een klein handje Parmezaanse kaas en een beetje gemalen peper doorheen. KLAAR!

 

Mijn oordeel: 8.2/10 – Ooooh deze risotto is echt top! Ik heb het een paar dagen later precies nog eens zo gemaakt maar toen had ik een tekort aan kaas en dat proefde je wel, helaas. Wat misschien ook het verschil kan hebben gemaakt: volgens mij (maar kan de fles niet meer vinden want die is inmiddels op) gebruikte ik in dit recept een heel lichtzoete witte wijn (sauvignon blanc in ieder geval) en de tweede keer een droge wijn. Ik denk dat die iets zoetige smaak er heel lekker in naar voren kwam, die eerste keer!
Ik at dit op 5/4/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten