IMG_5333
Bijna kerst is de minst wonderful time om te gaan oefenen met smakelijke foodfoto’s. Eten koken is één ding, zorgen dat het er vervolgens in het donker niet als een hoopje kots met klontjes bij ligt is wat anders. Goed. Tot zover mijn verkooppraatje voor deze risotto die ik vaak precies zo eet als ik trek heb in smeuïg eten met kaas. Dit recept met pijnboompitjes en erwten is zo makkelijk, god-de-lijk lekker en valt altijd bij iedereen in de smaak.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
kopje risottorijst (halve per persoon is meer dan genoeg)
1/2 liter groentebouillon
Pijnboompitjes
Parmezaanse kaas
1 witte ui
1 teentje knoflook
pot/blik/pak erwten
2 stukjes koolvis
Eventueel witte wijn

Risotto kun dus op heel veel manieren maken, ik doe het eigenlijk altijd zo:
Fruit de ui en bak dit tegelijk met de knoflook in een beetje olijfolie. Gooi hier de risottorijst bij, zonder vocht of iets, totdat de korreltjes glazig worden. Giet er een flinke scheut bouillon bij en blijf goed roeren totdat het meeste vocht is opgenomen. Doe dit scheutje voor scheutje met alle bouillon, totdat je de rijst zacht genoeg vindt. Als ik nog een aangebroken fles wijn heb (wilde hier witte bij typen maar denk eigenlijk dat risotto met rode wijn ook bést wel lekker kan zijn) (side note: ik drink nu rode wijn en ik en een huisgenootje besluiten het experiment morgen aan te gaan) gooi ik er ook wat wijn bij omdat dat heel lekker is. Vind het alleen wel zonde om er een fles voor open te maken als ik niet van plan ben de rest op te drinken, zeg maar. Door de risotto meng je de parmezaanse kaas, maar niet alles. In dit geval meng ik er de erwten (zonder vocht) doorheen en bak ik de pijnboompitjes in een koekenpan een beetje bruin. In een andere pan bak ik de vis op heel laag vuur in een beetje olie zodat ie zo lekker zacht blijft en niet gelijk uit elkaar valt. Uitdaging. De risotto breng ik op smaak met zout en peper en de vis met zout, peper en chilivlokken dit keer. Ik pak dus altijd maar gewoon dat wat het lekkerste klinkt of eruit ziet, echt geen verstand van. Tot slot gooi ik nog wat kaas en de pijnboompitjes over de risotto.
Mijn oordeel: 7.8/10
Oordeel eetgenoot (Milenka): 8/10 – “Die pijnboompitjes maakten het echt af. En de cheeszszz.”
Ik at dit op 13-12-17