risotto_met_prosecco

CULINAIR HOOGSTANDJE! Ik maakte risotto met prosecco en zwarte knoflook, en die smaakcombinatie knalde echt de tent uit. Zo goed. Fris, zoet, cheesy en zout. De prosecco gaat keihard sissen en bruisen als je de risotto ermee afblust, maar verder blijft er niet veel meer van hangen dan wanneer je wijn zou gebruiken. Het lijkt nét wat friszuriger – ik vond dat wel lekker! Ik zie dit gerecht vooral al helemaal op een menukaart staan: risotto | prosecco | zwarte knoflook | Parmezaan | 17.

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje risottorijst
150 ml prosecco (1 glas)
500 ml groentebouillon
1 witte ui
1 teentje knoflook
2 handjes Parmezaanse kaas
1 courgette
3 teentjes zwarte knoflook*

Dit moet je doen:

Pak er een ruime pan bij (liefst met een dikke bodem maar als je het in de gaten houdt, kan alles prima) en verwarm daar een grote scheut olijfolie in. Snipper het uitje en fruit dat aan in de olie. Pers het teentje knoflook en fruit dat ook kort mee. In die volgorde ook, want knoflook verbrandt veel sneller. Meet één koffiekopje risottorijst af voor twee personen en gooi dat in de pan. Roer dat een minuutje door zodat alle korrels vettig zijn. Blus het af met een glas prosecco. Is echt een heftige reactie – ongetwijfeld ook vét slecht voor je pan maar ok – en heel leuk om naar te kijken, vind ik zelf. Voelt heel culi! Roer de risotto met prosecco goed door en laat het langzaam intrekken.

In een andere pan bak je blokjes courgette een klein beetje bruin. Op laag vuur, zonder kruiden maar mét olijfolie. Ondertussen zet je een halve liter groentebouillon klaar. Steeds wanneer de risotto dik wordt en droog (maar niet écht droog) kookt, giet je er een scheutje bouillon bij. Dit doe je totdat de rijstkorrels zacht zijn maar nog wel een bite hebben. Gooi dan de blokjes courgette erbij en roer er een handje Parmezaanse kaas doorheen totdat dat gesmolten is.

De teentjes zwarte knoflook plet je met een mes of lepel en roer je als állerlaatste ingrediënt door de risotto. Een beetje grof, anders wordt de hele risotto grauw. Serveer de risotto direct op twee mooie borden en top af met extra Parmezaanse kaas.

 

Mijn oordeel: 8,6/10 – Oh wauw, geweldig lekker! Risotto met prosecco is niet zó spectaculair als ik in eerste instantie dacht (de bruis voel je natuurlijk niet meer na het koken) maar er blijft toch wel een ander vleugje smaak hangen dan bij witte wijn. Iets scherper en frisser. De zwarte knoflook is heel zout en zoet, en dat ging daar heel goed bij. Culinair hoogstandje!
Oordeel eetgenoot (Joran): “Zo dan, dit is echt wel heel lekker inderdaad.”
Oordeel eetgenoot (Mama): 9/10 – “Oh ik mag nu ook een keer een cijfer geven hè? Ik zeg een 9. Echt restaurantwaardig, Beau, heel lekker.”
Ik at dit op 5/3/2020