Risotto met prosecco, zwarte knoflook en courgette

CULINAIR HOOGSTANDJE! Ik maakte risotto met prosecco en zwarte knoflook, en die smaakcombinatie knalde echt de tent uit. Zo goed. Fris, zoet, cheesy en zout. De prosecco gaat keihard sissen en bruisen als je de risotto ermee afblust, maar verder blijft er niet veel meer van hangen dan wanneer je wijn zou gebruiken. Het lijkt nét wat friszuriger – ik vond dat wel lekker! Ik zie dit gerecht vooral al helemaal op een menukaart staan: risotto | prosecco | zwarte knoflook | Parmezaan | 17.

risotto met prosecco

Risotto met prosecco, zwarte knoflook en courgette

Culinair hoogstandje! Ik maakte risotto met prosecco en zwarte knoflook. Die smaakcombinatie knalde echt de tent uit. Zo goed: fris, zoet, cheesy en zout.
Totale tijd 35 minuten
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 kopje risottorijst
 • 150 ml prosecco – 1 glas.
 • 500 ml groentebouillon
 • 1 witte ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 handjes Parmezaanse kaas
 • 1 courgette
 • 3 teentjes zwarte knoflook – Dat koop je bij de wat luxere winkels, zoals Crisp of Ekoplaza.

Instructies
 

 • Pak er een ruime pan bij (liefst met een dikke bodem maar als je het in de gaten houdt, kan alles prima) en verwarm daar een grote scheut olijfolie in. Snipper het uitje en fruit dat aan in de olie. Pers het teentje knoflook en fruit dat ook kort mee. In die volgorde ook, want knoflook verbrandt veel sneller.
 • Meet één koffiekopje risottorijst af voor twee personen en gooi dat in de pan. Roer dat een minuutje door zodat alle korrels vettig zijn. Blus het af met een glas prosecco. Is echt een heftige reactie – ongetwijfeld ook vét slecht voor je pan maar ok – en heel leuk om naar te kijken, vind ik zelf. Voelt heel culi! Roer de risotto met prosecco goed door en laat het langzaam intrekken.
 • Snijd de courgette in stukjes en bak die in een andere pan een klein beetje bruin. Op laag vuur, zonder kruiden maar mét olijfolie. Ondertussen zet je een halve liter groentebouillon klaar. Steeds wanneer de risotto dik wordt en droog (maar niet écht droog) kookt, giet je er een scheutje bouillon bij. Dit doe je totdat de rijstkorrels zacht zijn maar nog wel een bite hebben.
 • Gooi dan de blokjes courgette erbij en roer er een handje Parmezaanse kaas doorheen totdat dat gesmolten is.
 • De teentjes zwarte knoflook plet je met een mes of lepel en roer je als állerlaatste ingrediënt door de risotto. Een beetje grof, anders wordt de hele risotto grauw.
 • Serveer de risotto direct op twee mooie borden en top af met extra Parmezaanse kaas.
Trefwoord courgette, prosecco, risotto, zwarte knoflook

Mijn oordeel: 8,6/10 – Oh wauw, geweldig lekker! Risotto met prosecco is niet zó spectaculair als ik in eerste instantie dacht (de bruis voel je natuurlijk niet meer na het koken) maar er blijft toch wel een ander vleugje smaak hangen dan bij witte wijn. Iets scherper en frisser. De zwarte knoflook is heel zout en zoet, en dat ging daar heel goed bij. Culinair hoogstandje!
Oordeel eetgenoot (Joran): “Zo dan, dit is echt wel heel lekker inderdaad.”
Oordeel eetgenoot (Mama): 9/10 – “Oh ik mag nu ook een keer een cijfer geven hè? Ik zeg een 9. Echt restaurantwaardig, Beau, heel lekker.”
Ik at dit op 5/3/2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

4 Reacties

 1. Stella

  Hoe je er ook weer bij komt op dan prosecco in je risotto te gooien, hahaha, heerlijk! Ik gooi dus niet altijd wijn in mijn risotto, omdat ik dan oprecht speciaal wijn moet kopen ervoor. Maar, het smaakt wel echt anders mét alcohol erin. Kan me wel voorstellen dat dit lekker is; het ziet er in ieder geval heel lekker uit; krijg er meteen trek van. Mmmm!

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Haha, dat heb ik ook hoor! Vaak gebruik ik alleen bouillon omdat ik het ook wel zonde vind om voor alles een fles wijn open te trekken. Dan moet ‘ie ook weer op, enzo.

   Antwoord
 2. Hester

  Hahahah oeps ik had volhardend ‘nee’ gestemd op je ‘wordt dit lekker’ pol op Insta, maar ben blij dat het je toch positief verrast heeft! Is wel echt zo’n gerecht dat ik niet in mijn studentenkeuken zo maken (of in elk geval niet als er anderen thuis zijn) omdat ik bang zou zijn voor de argwanende blikken bij de reactie van prosecco in de pan.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten