Risotto met rode wijn, verse rode kool en spekjes

24 mei 2018 | Italiaans, Risotto, Vlees

IMG_9946

Ik ga hier niet weer een ode geven aan risotto want de boodschap is inmiddels duidelijk: goed spul! In mijn basisrecept gaat altijd minstens één glas witte wijn maar het leek me leuk om eens te experimenteren met rode wijn. Dat móet ook heerlijk zijn, toch? Ik wist in eerste instantie niet zo goed waar ik het mee ging combineren (qua smaak maar ook qua kleur) en uiteindelijk ging ik voor verse rode kool en spekjes. Hieronder lees je hoe deze bijzondere risotto uitpakte!

Dit heb je nodig (2p):
1 kopje risottorijst
rode wijn
1 krop rode kool
500 ml runderbouillon
Parmezaanse kaas
wit ui
1 teentje knoflook
spekreepjes
peper
olijfolie

Dit moet je doen:
Was de rode kool en snijd er plakken af, die je vervolgens in zo klein mogelijke stukjes snijd. Die van mij zoals op de foto waren te groot en dat maakte het bitter. Je hebt niet de hele kool nodig, met twee personen ongeveer 2/3 van de krop. Snijd ook het uitje klein, pers het teentje knoflook en maak dan de risotto klaar zoals je dat altijd doet. Ik vertel je hier precies hoe je dat doet! Korte samenvatting: knoflook en ui fruiten in olijfolie, rijst erbij, even roeren en dan in deze versie de rode kool erbij. Blus alles af met rode wijn, niet te veel maar genoeg zodat alle rijstkorrels zijn bedekt. In laten trekken, scheutje voor scheutje bouillon erbij die je telkens in laat trekken. Als de korrel zacht is (maar niet té) is, haal je de pan van het vuur en roer je er Parmezaanse kaas doorheen. In een apart pannetje heb je inmiddels de spekreepjes bruin gebakken. Serveer de risotto met bovenop nog wat kaas, peper en natuurlijk de spekjes. Die heb je echt nodig bij dit recept, want die maken het lekker zout. Verse rode kool is namelijk vrij bitter en de rode wijn lijkt dat alleen maar te versterken. Witte wijn zou het frisser maken (denk ik? Mijn wijnkennis rijkt niet verder dan het onderste schap) maar toch vind ik dat beetje rode wijn dat je proeft wel heel goed gaan met de smeuïge risotto. Mocht je de risotto vega willen maken, raad ik je wel aan om er van die nepspekjes bij te maken of iets anders zoutigs met een bite.

 

Mijn oordeel: 7/10 – Ik vond het lekker, maar zeker niet mijn beste risottorecept. Wel vind ik het superleuk om een keer rode, in plaats van witte wijn te gebruiken en dat ga ik zeker nog eens proberen! Ik denk aan iets met pompoen…
Ik at dit op 22/5/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten