IMG_2910

Goeiemorgen! Voor alle mede-risottofans: bovenstaand tafereel móet je een keer maken. Het is een risotto met tomaat, krokante chorizo, mozzarella en verse basilicum en deze combi is echt goddelijk! Dat wist ik al, ik maakte en plaatste deze risotto al eerder, maar dit is een verbeterde versie. Met succes, woehoe! Hieronder het recept.

Dit heb je nodig (2p):

1 kop risottorijst
1 blik tomatenblokjes
1 glas witte wijn
400 ml groentebouillon
1 teentje knoflook
1 witte ui
chorizo (halve worst)
1 bol mozzarella
verse basilicum
scheutje olie of boter

Dit moet je doen:

Zet drie pannen op het vuur: een pan voor de risotto (ik gebruik een wok met redelijk dikke bodem), een steelpannetje en een koekenpan. In de pan voor de risotto doe je een scheutje olie of boter, in de steelpan verwarm je de tomatenblokjes. Ondertussen zet je ook 400 ml groentebouillon klaar, eventueel ook in een pannetje op het vuur zodat het goed warm blijft tijdens het koken.

Snipper het uitje en pers het teentje knoflook, fruit het aan in de olie. Gooi vervolgens de rijst erbij en bak ook die een minuutje mee, totdat de korrels glazig en vettig zijn. Zet het vuur niet te hoog! Blus dit af met een glas witte wijn en blijf goed roeren totdat alles is opgenomen door de rijst. Voeg dan een scheut bouillon toe en laat het weer intrekken terwijl je blijft roeren. Schep daarna de helft van de tomatenblokjes erbij en… laat het vocht weer intrekken. Andere helft erbij. Weer intrekken. Ga daarna verder met de bouillon totdat de risottokorrels zacht zijn maar nog wel een bite hebben. Waarschijnlijk heb je daar niet alle bouillon voor nodig, ongeveer 300 ml.

In de tussentijd heb je de chorizo in kleine blokjes gesneden. Die bak je krokant in de koekenpan. Hier komt een meeeega lading vet vanaf maar dat is prima. Als de chorizo is uitgebakken schep je de blokjes op een met keukenpapier (of wcpapier) belegd bord. Dek het ook af met en papiertje en laat zo het meeste vet eruit lekken.

Schep je risotto met tomaat op de borden en verdeel de krokante chorizo erover. Scheur de bol mozzarella in stukjes en doe hetzelfde met de verse basilicum. De mozzarella smelt zo lekker half weg in de warme risotto ♥

Mijn oordeel: 8,3/10 – “Yesss deze versie was zeker beter dan de vorige (klik). Die was ook lekker, iets makkelijker ook, maar de mozzarella die ik daar gebruikte wilde maar niet smelten. Ga dus niet voor van die kant en klare balletjes, gewoon zo’n bol.”
Oordeel eetgenoot (Joran): – hij vond het heeeel lekker!
Oordeel eetgenoot (Keylee) – vond het ook heel lekker! (ik heb het recept aangepast naar voor 2 personen)
Ik at dit op 13/1/2019