risotto_met_tuinbonen

Wil je risotto? Dan zit je hier helemaal goed. Heb het net even gecheckt: dit is het 26e recept voor risotto op mijn blog. Zesentwintig! Dat betekent dat je een heel jaar lang iedere twee weken een nieuwe risotto op tafel kunt toveren. Begin dan ff met deze fantastische risotto met tuinbonen, zoute curado en zachte mascarpone. Heerlijk!

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje risottorijst
500 ml groentebouillon
150 ml witte wijn (1 glas)
1 teentje knoflook
1 witte ui
handje Parmezaanse kaas
250 gram tuinbonen (uit blik)
paar plakjes curado (rauwe ham)
2 el mascarpone
verse basilicum
gemalen peper

Dit moet je doen:

Als je me al langer volgt weet je vast en zeker hoe je risotto klaar moet maken. Misschien heb je ‘t niet eens ooit geprobeerd, maar heb je het al tot in den treuren gelezen in ál die risottorecepten op mijn site.

Pak er een pan met een redelijk dikke bodem bij, zo kan de warmte zich goed verdelen en bakt de rijst dus minder snel aan. In gebruik tegenwoordig graag mijn braadpan maar die had ik bij dit recept nog niet eens (werk ‘m later pas uit, fast forward naar half april, hoi!) en een stevige wokpan ofzo kan ook prima.

Verwarm daar een grote scheut olijfolie in en snipper ondertussen het uitje en pers de knoflook. Fruit beiden aan in de olie en gooi dan direct de risottorijst erbij. Bak de korrels een minuutje, zodat alles vettig is. Blus dit af met een glas wijn. Laat dat intrekken en giet er dan steeds een scheut (van ongeveer 70 ml) bouillon bij. Iedere scheut laat je eerst goed inkoken, terwijl je roert, voordat je een nieuwe scheut toevoegt. Grote kans dat je niet alle bouillon nodig hebt! Tussendoor moet je namelijk wel goed proeven of ze rijst al zacht is. Is dat het geval? Zet het vuur dan uit en roer er een handje Parmezaanse kaas doorheen. Maar wacht: bij de laatste scheut bouillon gooi je ook de tuinbonen, zonder het vocht uit het blikje (!), bij de risotto. Zo warmt dat ook mee op.

Serveer de risotto met een paar plakjes curado en een eetlepel mascarpone. Beetje basilicum, beetje gemalen peper, altijd goed.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Dit is wel echt hoe je risotto wil eten! De combinatie van rauwe ham, zachte mascarpone en de zoute risotto is héérlijk. Zoveel smaak! Ik vind het ook belangrijk dat er in iedere maaltijd (ok, bijna iedere) groente zit, en de tuinbonen vond ik hier ook wel lekker bij. Niet geweldig, tuinbonen zijn nou eenmaal niet geweldig, maar wel een fijne combi wat betreft textuur en subtiele smaak. Hartstikke prima dus!
Ik at dit op 7/3/2020